Cum tratezi corect bronşita

Respirația șuierătoare, senzația de strângere în zona pieptului, urmată de tuse și mucozități galbene sau verzi sunt simptome specifice bronșitei, o inflamație a mucoaselor căilor respiratorii. Pentru că poate duce la complicații grave, nu trebuie neglijată.
Alina Costache
15 mart. 2016, 11:16
Cum tratezi corect bronşita

Denumită popular „răceală la plămâni”, bronșita apare, de regulă, după o răceală, neglijată sau tratată incorrect, manifestându-se în special prin tuse cronică. Pentru că manifestările bolii sunt asemănătoare cu ale altor afecțiuni, cum sunt astmul, sinuzita, cancerul pulmonar, este important să nu amâni vizita la medic. Doar așa vei primi un diagnostic și un tratament corect.

Afecțiunea se manifestă și prin febră (în jur de 38 de grade Celsius), senzația de lipsă de aer, durere în piept care se accentuează când se inspiră adânc și respirație șuierătoare.
Când bronhiile se inflamează, căile respiratorii se îngustează şi secretă mult mucus care le blochează. Tusea este modul prin care organismul încearcă să elimine aceste secreţii pentru a putea respira din nou cu ușurință.

Acută sau cronică?
•Bronșita acută durează mai puțin de 6 săptămâni și apare la 3 sau 4 zile după răceală și gripă. În fază incipientă, tusea este uscată, evoluând într-una productivă. Este mai frecventă în sezonul rece, fiind cauzată de virusuri.
Totodată, fumul de țigară, produsele chimice de curățare sau praful pot duce la dezvoltarea afecțiunii. Medicul poate depista boala ascultând plămânii cu stetoscopul.
• Cronică. În această fază, bronhiile (căile care transportă aerul spre plămâni) sunt inflamate, favorizând îngustarea lor și apariția respirației greoaie. Simptomul caracteristic al acestei boli este tusea productivă.
Afecțiunea apare în urma expunerii îndelungate la fum, praf ori gaze toxice și recidivează de-a lungul a doi sau mai mulți ani. Doctorul o poate identifica în urma efectuării unei radiografii pulmonare și a spirometriei.
Atenție! Mergi de urgență la medic dacă respiri cu dificultate, tușești de mai bine de 4 săptămâni și ai febră.
Ce tratament este indicat
Cazurile de bronșită acută se tratează acasă. Tratamentul include:
• evitarea expunerii la substanțe iritante;
• consumul suficient de lichide (apă, supe, ceaiuri, sucuri naturale), cu scopul de a ameliora tusea;
• evitarea consumului de cafea și de alcool, întrucât deshidratează organismul;
• odihnă;
• un nivel optim de umiditate în casă (între 40% şi 60%).

Spirometria ajută la diagnosticare
Spirometria este o procedură medicală precisă, utilizată pentru diagnosticarea și monitorizarea anumitor afecțiuni pulmonare, cum este bronşita cronică.
Testul se face cu un aparat numit spirometru, ce măsoară cât de mult aer încape în plămâni şi cât de mult aer poate intra sau ieşi din plămâni. Investigația durează câteva zeci de minute și se poate face gratuit cu trimitere de la medicul de familie. Prețul ei începe de la 15 lei în clinicile private.
Ce complicații poate da
Netratată, bronșita poate duce la emfizem pulmonar, penumonie sau recurența bronșitei. De aceea, este bine să ne vaccinăm antigripal. În felul acesta, șansele îmbolnăvirii sunt foarte mici.

Dr. Simona Farcaș
medic primar medicină de familie Centrul Medical ProVita – Diagnostic și tratament, București
Se poate preveni apariția bronșitei acute prin: evitarea fumului de țigară (acesta scade capacitatea organismului de a elimina bacteriile și virusurile și poate duce la producerea de infecții respiratorii), renunțarea la fumat, evitarea aprinderii focului cu rumeguș și a contactului cu persoanele care au infecții ale tractului respirator superior, spălarea mâinile cu apă caldă și săpun pentru a distruge agenții patogeni, vaccinarea împotriva gripei, folosirea unui umidificator pentru a evita uscarea tractului respirator.

Află ce remedii ajută la tratarea bronșitei AICI

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”