Cum trebuie pregătiţi copiii pentru PRIMELE ZILE DE ŞCOALĂ

Începerea anului şcolar este un eveniment extrem de important pentru copilul care merge pentru primă dată la şcoală, dar şi pentru părinţii acestuia. Pregătirea micuţilor pentru viaţa de şcolar este foarte importantă, astfel că părinţii ar trebui să se pregătească foarte bine pentru acest moment.

13 sept. 2013, 10:00
Cum trebuie pregătiţi copiii pentru PRIMELE ZILE DE ŞCOALĂ

Luna septembrie anunţă una dintre cele mai proaste veşti pentru copii: începe şcoala! Gata cu vacanţa, cu programul de voie, cu orele târzii de culcare, cu joaca, cu lipsa de responsabilităţi. Trecerea de la starea de „permanent liber” la programul stric din timpul şcolii este mult mai grea pentru micuţii care merg pentru prima dată la şcoală.

CITEŞTE ŞI: Începe şcoala: Sfaturi importante pentru părinţi

Pentru a le face copiilor tranziţia mai uşoară spre şcoală, specialiştii au câteva recomandări pentru părinţi.

Micuţii trebuie pregătiţi pentru noile reguli de disciplină pe care le impune şcoala. Părinţii trebuie să le povestească că vor sta câteva ore la şcoală, că nu trebuie să-şi deranjeze colegii la şcoală, că trebuie să asculte de învăţătoare şi să-i comunice orice problemă are.

„Pentru cei mici, şcoala este un lucru intrigant şi distractiv la început. Ei vor să facă asta, sunt doritori să vadă despre ce este vorba, pentru că este clar o nouă etapă din viaţa lor. Curiozitatea copiilor vizavi de şcoală trebuie întărită şi de motivaţie. Părinţii trebuie să găsească lucruri de care copiii sunt interesaţi şi pe care micuţii le-ar putea dezvolta la şcoală. Părinţii trebuie să-i motiveze pe copii să se antreneze de unul singur, încet, încet, în activităţile de la şcoală. De asemenea, adulţii nu trebuie să uite să-şi laude şi să-şi recompenseze copiii. Dacă un copil este lăudat, el va fi cu atât mai motivat şi să facă lucruri şi să povestească despre ele”, a declarat pentru ROMÂNIATV.NET psihologul Alina Plăişeanu.

Este foarte important ca părinţii să nu le vorbească copiilor despre şcoală ca şi când ar fi ceva de speriat, din contră, trebuie să le vorbească despre şcoală numai în termeni pozitivi. Câteva poveşti amunzante din experienţa părinţilor ca elevi le-ar fi micuţilor de mare ajutor.

Dacă le sunt prezentate părțile bune ale școlii (faptul că îşi fac prieteni noi, că învaţă lucruri interesante, că vor fi sunt trataţi ca niște „oameni mari”, că programul este mai scurt decât la grădiniță), copii devin interesați și chiar nerăbdători să înceapă şcoala.

„Partea de socializare este importantă pentru copii. Din şcoală încep să se lege relaţii mai strânse decât cele din grădiniţă. Părinţii trebuie să discute cu copiii lor despre prietenii noi pe care şi-i vor face la şcoală, despre noii parteneri de joacă, despre activităţile extraşcolare pe care le vor putea face împreună cu noii prieteni”, a explicat Alina Plăişeanu.

Începerea şcolii înseamnă şi un program mult mai strict de somn, cu care copiii ar trebui să înceapă să se obişnuiască. Dacă în vacanţă li se permitea să adoarmă mai târziu seara şi să lenevească în pat dimineaţa, odată ce încep cursurile, aceste obiceiuri trebuie să dispară.

Problema trezitului dimineaţa devreme este direct legată de modul în care copilul îşi va începe ziua. De aceea, este bine că părinţii să încerce să le creeze copiilor o rutină matinală. Indiferent că acesta se spală pe dinţi înainte sau după ce se îmbrac[, important este ca ordinea acţiunilor să fie păstrată. Astfel totul va merge mai uşor şi nu va fi nevoie să îi reaminitiţi în fiecare dimineaţă ce are de făcut.

„Rutina este foarte importantă. Un program fix, pe lângă faptul că îl antrenează pe copil în a face faţă mult mai bine activităţilor, îi dă copilului ocazia să anticipeze ce se va întâmpla. Copiii adoră să trăiască în rutină, tocmai pentru că aşa îşi pot imagina că în urmatoarea perioadă vor face ceva anunţat şi clar evidenţiat”, a mai precizat psihologul.

Încă din primele zile de şcoală este bine ca părinţii să-i ajute pe copii să deprindă abilităţi de învăţare. Atunci când un copil ştie cum să-şi organizeze timpul, dar şi cum să înveţe într-un timp cât mai scurt, va fi mult mai mulţumit. Sunt copii care doar stau cu cărţile şi caietele în faţă, dar gândul le zboară departe. De aceea, cel puţin la începutul şcolii, este bine ca părinţii să stea cu ei atunci când îşi fac temele. Şcolarii trebuie să înţeleagă că dacă îşi folosesc timpul eficient le va rămâne timp şi pentru joacă.

„Este important să se delimiteze spaţiul de învăţare. Nu mâncăm în timp ce facem lecţii şi nici nu ne uităm la desene. Este important să i se explice de ce învaţăt unele lucruri şi la ce îl ajută. Este foarte important ca părintele să îşi dea seama de rezista copilul, să îşi dea seama cât poate fi copilul funcţional, pentru că după timpul acesta este greu să mai faci ceva cu el”, a conchis specialistul.

VEZI ŞI: Ministrul Educaţiei este drastic. Părinţii care nu îşi trimit copiii la şcoală vor fi amendaţi