Cum trebuie să pornești corect mașina atunci când este foarte frig afară. Toți șoferii trebuie să știe acest lucru

Pornirea corectă a mașinii în condiții de temperaturi negative este crucială pentru a evita problemele tehnice și pentru a asigura un motor sănătos. Toți șoferii trebuie să știe aceste lucruri pentru a nu cauza probleme mașinii.

20 dec. 2023, 18:54
Cum trebuie să pornești corect mașina atunci când este foarte frig afară. Toți șoferii trebuie să știe acest lucru
Cum trebuie să pornești corect mașina atunci când este foarte frig afară. Toți șoferii trebuie să știe acest lucru

Cum trebuie să pornești corect mașina atunci când este foarte frig afară. Pornirea corectă a autoturismului în condiții de temperaturi sub 0 grade Celsius este necesară pentru a evita problemele tehnice ale mașinii, dar și pentru a asigura un motor sănătos care să nu pună probleme în timpul deplasărilor.

Citește și: Cât a ajuns să coste o cursă cu Bolt la ora 12:00 în București. Traficul din Capitală îi îngrozește pe șoferi

Cum trebuie să pornești corect mașina atunci când este foarte frig afară

În sezonul rece, experții recomandă o abordare mai atentă la procesul de pornire a mașinii. Specialiștii sugerează ca în perioada de temperaturi negative, pornirea motorului unei mașini ar trebui să fie mai lentă decât în sezonul cald.

De exemplu, în cazul motorului diesel, este important să ții contactul pentru cel puțin 3-5 secunde înainte de a încerca să pornești mașina. Se recomandă menținerea contactului timp de cel puțin 5 secunde, dar există situații în care poate fi necesar mai mult timp.

Motorul este pregătit pentru pornire atunci când se sting martorii de bord, deoarece motorul diesel folosește compresia pentru a genera aprinderea combustibilului. Și la motoarele pe benzină specialiștii recomandă o așteptare de câteva secunde după ce ai pus contactul, înainte de a încerca pornirea. Mașina poate fi pornită în siguranță după 2-3 secunde.

Dacă mașina are funcția de pornire la rece, evită să o utilizezi prea des. Această funcție pornește motorul fără a fi necesar să ții cheia în contact prea mult timp. Folosirea excesivă a acestei funcții poate să îl epuizeze bateria.

Un alt lucru legat de motorul mașinii pe care șoferii din țară trebuie să îl știe este că pot fi amendați aspru dacă lasă autoturismul pornit, deși staționează. O modificare propusă în Codul Rutier vizează interzicerea acestei practici nocive și are ca scop impulsionarea responsabilității civice și protejarea mediului înconjurător.

Inițiativa intitulată „Oprește motorul”, care vine în urma campaniei „Aer curat la școlile din București”, desfășurată de Asociațiile Ecopolis și Părinți de Cireșari, are ca scop protejarea mediului înconjurător și responsabilizarea civică. Inițiativa a constat în amplasarea a 44 de senzori de monitorizare a calității aerului în 23 de școli din București. Impactul pozitiv al campaniei a fost resimțit în comunitate, cu sute de copii, părinți și profesori sensibilizați cu privire la poluarea din oraș și la importanța unor soluții cetățenești.

Citește și: Cum să ții corect picioarele pe pedale. Titi Aur: Școlile de șoferi nu te învață