Cum va arăta Piaţa Sfatului din Braşov după reamenajare. Noi imagini făcute publice de primarul Allen Coliban: „Va fi una dintre cele mai frumoase pieţe din România”

Primarul din Braşov a făcut publice noi imagini cu felul în care va arăta Piaţa Sfatului după reamenajare. Allen Coliban spune că braşovenii vor avea una dintre cele mai frumoase pieţe din România.

27 mai 2022, 15:24

Cum va arăta Piaţa Sfatului din Braşov după reamenajare. Primăria a organizat anul acesta un concurs de arhitectură, iar lucrările ar urma să înceapă anul viitor.

Cum va arăta Piaţa Sfatului din Braşov după reamenajare

Echipa de arhitecţi care se ocupă de reamenajarea Pieţei Sfatului este de la STARH – Arhitectură, Construcții, Design SRL, din București, firmă condusă de Florian Stanciu. În acest moment se lucrează la elaborarea proiectului tehnic.

Citeşte şi Care e locul din România cu cel mai curat aer în 2022. Brașovul a fost detronat

”Brașovenii vor avea parte de o piață și mai frumoasă ca până acum, probabil una dintre cele mai frumoase piețe din România. Am înțeles nevoia dumneavoastră de a vedea cum va arata Piața Sfatului după renovare, iar primele imagini digitale poate au lăsat o urmă de îndoială.

Firma câștigătoare a proiectului a venit cu un nou set de imagini, care prezintă noua Piață a Sfatului într-o zi însorită, de vară. Vă invit să le priviți în detaliu și să vă bucurați de ceea ce urmează”, a scris primarul din Braşov pe pagina de Facebook.

O schimbare majoră este aceea că dispare fântâna arteziană din centrul pieţei. De asemenea, Casa Sfatului va fi transformată din clădire care  găzduiește muzeul de istorie în elementul principal al pieței.

Arhitecţii vor să transforme clădirea într-un spaţiu deschis, cu mai multe accesuri din exterior, iar cea mai mare parte a viitoarelor amenajări se vor face în jurul Casei Sfatului.

”Casa Sfatului va deveni un element activ în viața acestei piețe, proiectantul propunând o serie de intervenții în jurul acestui monument istoric, astfel încât fostul sediu al conducerii orașului să redevină centrul de greutate al zonei”, a transmis Primăria Brașov.

Potrivit proiectului, vor fi două zone cu copaci, în care vor fi plantați castani, astfel încât coroanele lor să creeze un umbrar natural. Cele două zone sunt în spatele Casei Sfatului, în zona fântânii pentru băut apă și la intrarea spre Curtea Bisericii Negre.

Arhitecţii vor păstra cele două fântâni, cea pentru băut apă și cea pentru păsări, iar în locul fântânii arteziene va fi amenajată o nouă fântână, amplasată lângă Casa Sfatului (în colțul din dreapta intrării, n.n.) care va fi înconjurată de o zonă de odihnă.

În vecinătatea acesteia, sub un arțar, va fi amenajată o zonă de relaxare iluminată cu spoturi din paviment. Pe lângă fântâna din fața Catedralei Ortodoxe, proiectantul a prevăzut mai multe cișmele publice, în zonele de relaxare: una în zona cu copaci de la intrarea spre Biserica Neagră, una la ieșirea din piață, spre strada George Barițiu (în colțul clădirii Raiffeisen Bank), iar o a treia este prevăzută la intrarea în gangul care duce spre Piațeta Brassai.

Toată piaţa va fi pavată cu piatră cubică de granit, inclusiv artera rutieră existentă (Mureșenilor – George Barițiu, n.n.), ceea ce va deschide piața până la clădirile de pe latura vestică și o va lega cu Piațeta Brassai.

”Piatra cubică din granit din piață va fi refolosită în întregime și rearanjată după un design nou. Vor dispărea caroiajele rectangulare, iar piața va fi amenajată ca o reflexie simbolică a bolții înstelate în paviment.

Pe lângă mobilierul urban construit, care va da anumite accente pieței, inclusiv pe verticală, prin amplasarea unor coloane, și va putea fi folosit și pe post de bancă sau de podium, ca în cazul construcției din spatele Casei Sfatului, proiectantul a recomandat și amplasarea de scaune mobile în zonele de relaxare, astfel încât cei care ajung în piață să își poată alege locul în care doresc să stea.

De asemenea, pe latura pieței dinspre BNR va fi amenajată și o zonă cu rastele pentru biciclete. O altă zonă care va fi amenajată din punct de vedere estetic este cea de deasupra toaletei publice, unde este propusă amenajarea unei construcții-reper”, a mai transmis Primăria.

Arhitecții au prevăzut și modul în care se fac amenajările sezoniere, de tipul teraselor, sau determinate de diferite evenimente, cum ar fi Târgul de Crăciun, târguri de carte sau concerte, astfel încât cea mai mare parte a pieței să își păstreze statutul de zonă de întâlnire și relaxare pentru brașoveni și turiști.

”Conceptul gândit de firma de proiectare câștigătoare se axează pe transformarea Pieței Sfatului într-un loc de petrecere a timpului liber, de relaxare, care să permită publicului și alte experiențe în afara statului la terasă”, se arată într-un comunicat transmis de Primăria Brașov, citat de Hotnews.

Citeşte şi Primii pași în teren pentru Autostrada Ploiești-Brașov. Au început forajele pentru studiul geotehnic

 


loading...
Partenerii noștri