Cum va fi vremea la început de an. Prognoza meteo pentru lunile ianuarie și februarie 2024

Vremea de la începutul anului 2024 ne va lua prin surprindere. Meteorologii anunță fenomene neobișnuite în toată lumea.

31 dec. 2023, 21:50
Cum va fi vremea la început de an. Prognoza meteo pentru lunile ianuarie și februarie 2024
Cum va fi vremea la început de an. Prognoza meteo pentru lunile ianuarie și februarie 2024

Prognoza meteo pentru primele două luni ale anului 2024 a fost pregătită de către meteorologii Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice din Marea Britanie. Specialiștii au remarcat o schimbare semnificativă în ceea ce privește vremea din marile zone ale lumii, printre care centrul și estul Statelor Unite și în nordul Europei.

Citește și: Meteorologii Accuweather au modificat, din nou, prognoza pentru România. Cum va fi vremea în ianuarie 2024, de fapt

Vremea la început de an. Prognoza pe primele luni din 2024

Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din Marea Britanie a declarat că există șanse de 95% ca un sezon moderat sau puternic de El Nino să continue până în februarie 2024.

În România temperaturile cu minus vor fi rare, fiind înregistrate valori cu mult peste cele medii înregistrate în ultimii ani. Totuși, iernile nu vor fi nici plăcute, ci cu fenomene extreme în ultimele zone. Zilele însorite vor fi ele puține la număr, predominând atmosfera mohorâtă.

Prognozele meteorologice pe termen mediu, realizate de două mari institute europene de metorologie, arată că iarna 2023-2024 va fi cu foarte puțină zăpadă. Trecerea de la un seson la altul va fi aproape insesizabilă date fiind temepraturile diferite cu doar un grad sau două.

Potrivit specialiștilor, efectele ENSO (El Nino – Oscilația Sudică) sunt mult mai puțin directe în Europa decât în ​​America de Nord, deoarece sunt implicați și alți factori, cum ar fi modelul de presiune existent în Atlanticul de Nord.

Specialiștii severe-weather.eu au făcut două grafice pentru temperatură și precipitații pe baza datelor combinate din trecutul fenomenului El Nino. În ceea ce privește temperatura, în nordul Europei vremea este mai rece. Mai frig este și în Europa de Vest, în timp ce temperaturile sunt mai ridicate decât în ​​mod normal spre est, într-o iarnă medie El Nino. Acest fenomen, tradus prin „băiețelul” în spaniolă, este un eveniment climatic major cauzat de modificîri ale curenților oceanici din Oceanul Pacific.

Estimarea de iarnă arată mai multe precipitații în nord-vestul Scandinaviei și în părți din centrul și sud-estul Europei. Europa de Vest este, de obicei, mai uscată într-o iarnă în care El Nino se manifestă activ. Cel mai mare potențial de zăpadă pare să fie peste și în jurul regiunii alpine și spre altitudinile mai înalte din sud-estul Europei și peste părțile de nord-vest ale Scandinaviei.

Citește și: Vremea rea face prăpăd. Oamenii s-au trezit cu apa în case. ”A fost până la geam”. Cod galben și PORTOCALIU de viituri