Vremea rea face prăpăd. Oamenii s-au trezit cu apa în case. ”A fost până la geam”. Cod galben și PORTOCALIU de viituri

A fost cod roșu de inundații în mai multe zone din nordul țării. Atenționările continuă, însă, iar hidrologii au anunțat noi coduri galbene și portocalii.

03 dec. 2023, 14:18

A fost prăpăd în mai multe localități din nordul țării. Codul roșu de inundații a lăsat dezastru în urmă. Oamenii s-au trezit cu apă în case, care a ajuns până la geam.

Cel mai grav a fost în comun Maieru, judeţul Bistriţa-Năsăudaud.

Mi-am ridicat nişte saci cu mălai, cartofii sunt toţi în apă. A fost până la geam. A mai scăzut de azi-noapte. Am crezut că ne duce, atâta era de mare, până la trepte. Ne-am pus pompe electrice şi scoatem apa din beciuri să putem intra să vedem pagubele cât sunt de mari, că acum nu putem intra că apa trece de mijloc, de brâu’‘, au spus localnicii, potrivit Observator.

CITESTE SI: Meteo din bătrâni decembrie 2023, cu Mihai Voropchevici. „Tot ce cade din cer se transformă în lapoviţă şi ninsoare”. Cum va fi vremea de Crăciun și Revelion 

Noi coduri galbene și portocalii de inundații

Și asta nu e tot, pentru că după codul roșu de inundații anunțat sâmbătă, duminică hidrologii au anunțat noi coduri.

Conform situației hidrometeorologice actuale şi prognozei meteorologice pentru următoarele 24 de ore, specialiștii Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor actualizează codurile hidrologice, care vor fi active în partea de Nord – Vest  a țării.

Astfel, începând de astăzi, 3 decembrie, la ora 12:00, este în vigoare Codul portocaliu pentru râurile din bazinele hidrografice: râul Tur – pe sectorul aval de Acumularea Călineşti Oaş  (sector îndiguit – judeţul Satu Mare) și râul Crasna – pe sectorul situat în aval de stația hidrometrică Craidorolţ (sector îndiguit – judeţul Satu Mare). Acesta este valabil până mâine, la miezul nopții.

De asemenea, Codul galben este activ în intervalul 03.12.2023 ora 12:00 – 05.12.2023 ora 09:00, pe râurile din bazinele hidrografice: Tur (judeţul Satu Mare), râul Crasna – pe sectorul situat în aval de stația hidrometrică Craidorolţ (judeţul Satu Mare) și Barcău – curs inferior (judeţul Bihor).

Fenomenele vizate constau în creşteri de debite şi niveluri, ca urmare a propagării viiturilor formate anterior în amonte, cu depăşiri ale cotelor de apărare.

Se menționează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce şi pe afluenții de grad inferior ai râurilor marcate pe hartă.

CITESTE SI: Șocul termic ce urmează în România! Diferențe de 15-20 de grade Celsius. Ce temperaturi se vor înregistra în zilele următoare