Cum vezi online datele din cartea de muncă în 2024. Pașii pe care trebuie să îi urmezi ca să-ți creezi un cont de utilizator

Cartea de muncă în format fizic nu mai există din anul 2011, însă cine vrea să o vadă acum, în 2024, o poate face online, prin crearea unui cont de utilizator.

23 feb. 2024, 10:19
Cum vezi online datele din cartea de muncă în 2024. Pașii pe care trebuie să îi urmezi ca să-ți creezi un cont de utilizator
Cum vezi online datele din cartea de muncă în 2024. Pașii pe care trebuie să îi urmezi ca să-ți creezi un cont de utilizator

Cartea de muncă nu mai există în format fizic încă de la începutul anului 2011, însă toate datele despre istoricul locurilor în care ai lucrat de-a lungul timpului, cotizațiile la pensie, cotizațiile la asigurări sociale și alte detalii sunt disponibile în baza de date a Casei Naționale de Pensii.

Citește și: Ce pensie va primi un român care a lucrat 35 de ani cu carte de muncă. Suma încasată este mai mică decât cea cotizată

Cum vezi online datele din cartea de muncă în 2024

Cine vrea să își verifice cartea de muncă, o poate face online, prin crearea unui cont.

„Potrivit prevederilor art 296 din Codul Muncii- legea numărul 53/2003 cu modificările și completările ulterioare, carnetul de muncă rămâne să probeze vechimea în muncă stabilită până la data de 31 decembrie 2010, iar angajatorii care păstrează și completează carnetele de muncă urmează să le elibereze titularilor în mod eșalonat, până la data de 30 iunie 2010, pe baza de proces-verbal individual de predare-primire. Inspectoratele teritoriale de munca ce dețin carnetele de muncă ale salariaților le vor elibera până la data de 30 iunie 2011 angajaților”, a transmis Ministerul Muncii în anul 2010.

În prezent, informațiile personale din cartea de muncă pot fi accesate și online, pe site-ul oficial al Casei Naționale de Pensii. Pentru a avea acces la informațiile respective, este nevoie de un cont pe cnpp.ro. Printre beneficiile unui cont se numără: acces complet la serviciile electronice oferite de Casa Naţională de Pensii Publice, notificare online cu privire la evenimentele referitoare la propria persoană, acces gratuit la informaţii dedicate.

Potrivit Casei Naționale de Pensii, pentru crearea unui cont online, doritorii trebuie să citească descrierea fluxului de creare utilizator şi să îşi exprime acordul pentru condiţiile de utilizare a portalului CNPP. Pentru identificarea unică a utilizatorului este necesară completarea formularului de creare cont. Datele introduse trebuie să fie conforme cu realitatea, iar informațiile completate să nu conțină diacritice.

Structura formularului este următoarea:

A. Date de identificare:

 • Numele şi prenumele
 • CNP
 • Adresa de e-mail
 • Act de identitate
 • Adresa de domiciliu

B. Solicitare drepturi de administrare date pentru alte persoane (asigurați/ angajatori/ beneficiari):

Se introduc datele persoanei fizice/juridice pentru care se doreşte administrarea:

 • Se alege tipul persoanei (fizică, juridică sau unitate hotelieră).
 • Se completează numele persoanei sau firmei respective (nume/denumire completă).
 • Se completează CNP pentru persoane fizice, CUI pentru persoane juridice.
 • Se înscrie documentul justificativ prin care se solicită acordarea acestui drept (procură, împuternicire legalizată la notariat etc.).
 • Data până la care este valabil documentul justificativ.
 • Este necesară completarea câmpului text de la finalul cererii cu simbolurile (litere, cifre) apărute în fereastra „Introduceţi text”, pentru a confirma faptul că cererea nu este completată de un sistem automat ci de o persoană.

După finalizarea completării formularului, există două opțiuni disponibile pentru obținerea datelor de acces. Iată care sunt acestea!

Prima variantă este să salvezi formularul, îl printezi și îl semnezi de mână. Apoi, trebuie să mergi personal cu cererea semnată la oricare casa teritorială de pensii, împreună cu actul de identitate în original şi copie sau, după caz, cu documentele justificative în original şi copie pentru fiecare persoană terţă căreia îi va administra contul.

Cea de-a doua variantă pentru activarea contului, este semnătura electronică, bazată pe un certificat digital calificat, ce oferă cel mai ridicat nivel de încredere. După salvarea documentului, trebuie semnat electronic, apoi se trimite pe e-mail, la oricare casa teritorială de pensii, împreună cu actul de identitate în copie.

Cererea va fi procesată şi aprobată la nivelul casei teritoriale de pensii și va fi transmis un mesaj de informare pe adresa de e-mail completată în cererea de creare cont, care va înştiinţa utilizatorul despre activarea contului şi posibilitatea setării parolei iniţiale. Prin accesarea link-ului de „Stabilire parolă” de către solicitant, acesta poate să configureze câmpul de parolă. Astfel, oricine poate vedea informațiile din cartea de muncă.

Citește și: INCREDIBIL! Doar 14 angajaţi din România au salarii de peste 20.000 de euro net pe carte de muncă. În ce domenii activează