Cum vor fi impozitați românii. Anunțul făcut de Marcel Boloș: „Este cea mai bună alegere. Perspectiva mea este cât se poate de fermă”

Marcel Boloș a vorbit despre care este varianta de impozitare pe care se va merge în România, în contextul dezbaterilor pe tema cotă unică vs. impozitare progresivă.

01 mart. 2024, 18:10
Cum vor fi impozitați românii. Anunțul făcut de Marcel Boloș: „Este cea mai bună alegere. Perspectiva mea este cât se poate de fermă”
Cum vor fi impozitați românii. Anunțul făcut de Marcel Boloș: „Este cea mai bună alegere. Perspectiva mea este cât se poate de fermă”

Vineri, pe Facebook, Marcel Boloș, Ministrul Finanțelor, și-a exprimat opinia conform căreia cota unică reprezintă cea mai favorabilă opțiune pentru România, deoarece stimulează activitatea economică și permite cetățenilor să beneficieze de o mai mare parte din veniturile lor. De asemenea, acesta a subliniat că nu vede nicio justificare pentru adoptarea unui sistem de impozitare progresiv în țară.

Citește și: Marcel Boloș, anunț de ultimă oră despre Roșia Montană: ”România ar putea fi obligată să continue exploatarea”

„Am vorbit săptămâna aceasta la Digi24 pe tema cota unică vs. impozitare progresivă. Nu s-a schimbat nimic între timp, iar perspectiva mea este cât se poate de fermă: Cota unică este cea mai bună alegere pentru România. De ea am beneficiat cu toții în ultimii 20 de ani, de când a fost implementată de Partidul Naţional Liberal”, a scris Marcel Boloș pe Facebook.

De asemenea, ministrul a mai explicat că „nu există niciun motiv pentru care țara noastră să adopte un sistem de impozitare progresiv”.

„Sigur că este datoria Ministerului de Finanțe să facă diferite analize, unele chiar sugerate de organismele financiare internaționale. Nu avem, însă, în plan să schimbăm cota unică. Datorită ei suntem competitivi fiscal în cursa pentru atragerea de investitori”, a mai adăugat Boloș.

Cota unică impulsionează forța de muncă și ajută românii să rămână cu mai mulți bani în buzunare, a mai afirmat ministrul.

„Și-a dovedit această utilitate imensă pentru economie și populație”, a conchis Marcel Boloș.

”Am spus, fără să intru în contradicție nici cu domnul prim-ministru și nici cu doctrinele celor două partide, că în impozitarea progresivă face sens în momentele în care populația are un anumit nivel de trai, care permite impozitarea progresivă. Impozitarea progresivă înseamnă să iei mai mulți bani din buzunar la oameni, e adevărat că la cei cu venituri mici mai puțin, la cei cu venituri mari iei mai mult, dar tot iei bani. Din această perspectivă a impozitării progresive, sigur cota unică, am beneficiat cu toții de ea, am văzut că are această neutralitate în ceea ce privește munca și, dacă vreți, ca și factor de impulsionare fiscal și ca și modalitate de a impulsiona forța de muncă. Totuși, așa cum am precizat, cota unică este cea de care am beneficiat cu toții și cred că în continuare ne-o dorim cu toții. Altminteri, PNL a și precizat că este linie roșie pentru ceea ce înseamnă cota unică și o susține în continuare. Sigur, susțin cota unică (…)Aici, cum am spus, depinde de conjunctură. E prematur de spus ce se va întâmpla și vom vedea după alegeri”, a declarat Marcel Boloș la Jurnalul de seară.

Citește și: Inspectorii ANAF vor avea arme! Marcel Boloş: „Cei care fac fapte de evaziune fiscală să-i ştie de frică!”