Marcel Boloș, anunț de ultimă oră despre Roșia Montană: ”România ar putea fi obligată să continue exploatarea”

Marcel Boloș a declarat luni seară că România ar putea fi obligată să continue exploatarea de la Roșia Montană. Ministrul de Finanțe a subliniat că această măsură ar putea fi luată în procesul pe care compania canadiană Gabriel Resources l-a intentat împotriva țării noastre la tribunalul de arbitraj din cadrul Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale (ICSID)

26 feb. 2024, 23:34
Marcel Boloș, anunț de ultimă oră despre Roșia Montană: ”România ar putea fi obligată să continue exploatarea”
Marcel Boloș, anunț de ultimă oră despre Roșia Montană

Marcel Boloș, anunț de ultimă oră despre Roșia Montană. Șeful Finanțelor a ținut să precizeze că speră ca judecătorii să nu oblige țara noastră să plătească companei canadiene despăgubiri în valoare de 3,3 miliarde de dolari.

Citește și Vești bune pentru români! Ministrul Finanțelor a făcut anunțul: „2024 este anul fără impozite și taxe”

Marcel Boloș, anunț de ultimă oră despre Roșia Montană

„Poate, totuși, avem și surpriza a unei decizii nemonetare”, a declarat Marcel Boloș.

Marcel Boloș a recunoscut că preferă o decizie nemonetară, în locul uneia care să impună despăbugiri record României.

„E limpede că această decizie nemonetară – din punct de vedere al efortului bugetar – ar fi mai ușor de implementat. E posibil să se țină cont de faptul că această licență de exploatare a resursei noastre de aur e încă în vigoare”, a spus ministrul Finanțelor.

Surse guvernamentale susțin că România se așteaptă să piardă procesul intentat de Gabriel Resources în ceea ce privește exploatarea aurului de la Roșia Montană.

„În procesul cu statul român, Gabriel Resources a solicitat inițial prin actele depuse la dosar despăgubiri în valoare de 3,3 miliarde de dolari”, a spus Boloș.

De asmenenea, Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a declarat că valoarea totală actualizată a despăgubirilor solicitate de companiile Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey) în acest proces ar putea avea un prag maximal de 6,7 miliarde de dolari.

„Este o sumă vehiculată care îți provoacă fiori (…) Noi am analizat cu atenție cuantumul cheltuielilor care s-au efectuat deja la Roșia Montană. Orice decizie de acest fel este una care pune presiune pe bugetul de stat. Calculele arată că s-au efectuat cheltuieli care sunt aproximativ în jur de de 1 miliard de euro. Dacă decizia este nemonetară și dacă aceasta va fi continuarea explotării, trebuie să ne supunem. Ne vom supune la decizia care va fi dată de instanța internațională (…) Dacă decizia (instanței) e nemonetară și va privi continuarea implementării (proiectului Roșia Montană), va trebui să ne supunem acestei decizii. Să vedem care va fi decizia și apoi să gasim calea legala, să o punem în aplicare”, conchis ministrul Boloș.

Citește și Marcel Boloș aruncă bomba despre impozitul progresiv! ”Înseamnă să iei mai mulți bani din buzunarul oamenilor”