Noul an școlar vine cu schimbări majore. Cum vor primi elevii note începând de luni? Sorin Cîmpeanu: ”Dacă ai 3 ore de matematică, va trebui să ai minimum 6 note într-un an”

Anul școlar 2022-2023 începe cu noi reguli în privința notelor și a organizării. Profesorii au primit mai multă libertate în a evalua elevii

02 sept. 2022, 00:01
Noul an școlar vine cu schimbări majore. Cum vor primi elevii note începând de luni? Sorin Cîmpeanu: ”Dacă ai 3 ore de matematică, va trebui să ai minimum 6 note într-un an”

Noul an școlar vine cu schimbări  în privința notelor și a organizării. Nu mai există obligativitatea tezelor semestriale, pentru că nu vor mai exista nici semestre, la fiecare materie va exista o singură medie, anuală, iar vacanțele vor fi mai multe, existând cinci „module” de învățare.

Citește și Cinci parlamentari USR îi cer demisia ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, după declaraţiile acestuia referitoare la „definiţia legală a plagiatului”

Ministrul Sorin Cîmpeanu a declarat joi că este convins că la sfârșitul anului școlar, grație acestor schimbări, profesorii vor fi mai relaxați, iar copiii vor îndrăgi mai mult școala.

Totodată, profesorii au primit în acest an, mai multă libertate în a evalua elevii.

„Dorim să lăsăm la latitudinea profesorilor și a școlilor o libertate mult mai mare, evident că lăsăm profesorilor libertatea de a se organiza. Acum avem module de învățare. Eu sunt convins că fiecare profesor responsabil – și sunt foarte mulți profesori responsabili și devotați – știu foarte bine să își facă evaluarea la propria disciplină, ritmic și oricum, la finalul fiecărui modul. Ce se solicită prin regulamentul de organizare și funcționare este o verificare sumativă la finalul anului școlar. Până atunci, există, prin dezbaterea cu partenerii de dialog social – elevi, părinți, profesori -, obligativitatea de a avea un număr minim de note, „n” + 3, unde „n” este numărul de ore alocat săptămânal. Dacă ai 3 ore de matematică, va trebui să ai minimum 6 note pe parcursul anului. Asta presupune o evaluare ritmică. Dacă ai 5 module de învățare, a se citi 5 perioade de cursuri, orice profesor va ști să-și repartizeze această evaluare în așa fel încât să se facă în mod natural”, a spus Sorin Cîmpeanu la Digi24.

Ministrul Educației a mai precizat că obligația evaluării sumative la finalul anului va fi valabilă inclusiv pentru anii de sfârșit de ciclu, adică pentru elevii care dau Evaluarea Națională și Bacalaureatul.

”Când erau tezele, aveau două evaluări sumative, acum vor avea doar una”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Acesta a explicat că în momentul în care vor fi adoptate noile legi ale educației, toate aceste evaluări vor face parte din portofoliul educațional al elevului, în care vor fi înscrise absolut toate elementele ce țin de „identitatea lui educațională”.

Acest portofoliu educațional va fi „un instrument puternic de reglaj a curiculumului, de abordare a acținurilor remediale, în cazul elevilor care rămân în urmă, este cu totul altă abordare”, a menționat ministrul.

Rezultatele acestei noi reorganizări se vor vedea peste patru ani, când va intra în vigoare și un nou sistem de bacalaureat, a precizat ministrul Educației.

„Se lucrează la planurile-cadru pentru liceu. În spatele planului-cadru, care vor fi finalizate probabil în luna octombrie, noiembrie cel mai târziu, va trebui să existe un curiculum, un curiculum adecvat pentru fiecare disciplină care va face parte din planurile-cadru. Iar în septembrie 2023, exact peste un an, elevii de clasa a IX-a vor putea să înceapă pe un plan-cadru și un curiculum nou. Abia după ce vor fi parcurs cei 4 ani de liceu se vor putea vedea rezultatele. Abia atunci va fi și bacalaureatul în forma care este total diferită”, a spus ministrul educației. Totuși, la sfârșitul anului școlar care va începe luni, ministrul a confirmat că se așteaptă ca profesorii să fie mai relaxați, iar copiii să-și dorească mai mult să învețe și să meargă la școală. „Da, mă aștept, pentru că de data asta, prin cele 5 module, avem o alternanță corectă din punct de vedere pedagogic a perioadelor de învățare de 4-6 săptămâni cu o perioadă de repaus. Prima vacanță va fi în perioada 22-30 octombrie”, a menționat Sorin Câmpeanu.

Citește și Un elev notat iniţial cu 2.80 la Bac 2022 a primit nota 9.80 după contestaţii. Câmpeanu: „Este o eroare dramatică”