Cum vor sărbători românii Crăciunul şi Revelionul. Raed Arafat spune dacă vor fi sau nu restricţii

Raed Arafat a făcut noi precizări privind modul în care vor petrece românii de sărbători. Şeful DSU a explicat că în funcţie de situaţia epidemiologică, autorităţile vor decide dacă vor fi sau nu restricţii de Crăciun şi Revelion.

19 nov. 2021, 20:29
Cum vor sărbători românii Crăciunul şi Revelionul. Raed Arafat spune dacă vor fi sau nu restricţii

Cum vor sărbători românii Crăciunul şi Revelionul. Raed Arafat a declarat, vineri, în cadrul conferinţei de presă de la Ciolpani că deocamdată este prea devreme pentru a se pronunţa în privinţa modului în care vor fi sărbătorile de iarnă.

Cum vor sărbători românii Crăciunul şi Revelionul. Raed Arafat: Speranţa este ca oamenii să petreacă mai aproape de normal

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a explicat că în perioada 10-15 decembrie autorităţile vor decide dacă vor fi sau nu restricţii de sărbători.

Citeşte şi Raed Afarat, despre vaccinarea obligatorie anti-COVID şi carantinarea nevaccinaţilor ca în Austria. „Nu există o astfel de abordare în România”

„Depinde cum evoluăm. Dacă continuă să scadă, dacă rămânem stabili, vor fi minime măsuri sanitare de sănătate publică care vor trebui să fie implementate. Nu pot să vă spun despre activităţi la acest moment, ce activităţi pot să fie restricţionate sau nu, dar clar totul depinde de modul în care evoluează. Încă este foarte devreme.

Cred că va trebui să fie analizat cel puţin undeva prin 10-15 decembrie să vedem care este situaţia. Speranţa noastră este ca oamenii să poată să îşi petreacă în condiţii de respectare a unor măsuri de sănătate publică, să petreacă cât mai aproape de normal, dar acest lucru nu poate fi confirmat la acest moment”, a declarat şeful DSU în cadrul conferinţei de presă de la Ciolpani.

România relaxează restricţiile chiar dacă aveam printre cele mai mici rate de vaccinare din Europa. De luni se deschid toate şcolile din localităţile cu incidenţă sub 3 la mie, indiferent de rata de vaccinare în rândul personalului.

De asemenea, CNSU a propus permiterea accesului la competițiile sportive până la 30 la sută din capacitate a persoanelor vaccinate sau care au trecut prin boală recent.

Mai mult, se permite organizarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, dar nu mai mult de 1.000 de persoane.

„Unii au zis că e relaxare, nu e relaxare… Noi, de fapt, am luat nişte măsuri pe care am zis că le vom lua, cu accesul, cu certificatele verzi, cu tot cu interdicţia participării complete a oricărui spectator la activităţile sportive şi am zis că după o analiză vom vedea cum ajustăm situaţia. Dar din ce vedeţi, rămâne certificatul verde obligatoriu la acest moment şi pentru cele două categorii – vaccinaţi sau trecuţi prin boală. Singura zonă în care nu se cere certificatul este la 1 Decembrie, în zona unde este spaţiu public, unde oamenii sunt în spaţiu public şi unde se cere doar respectarea măsurilor de sănătate, inclusiv purtarea măştii. Însă, în zona oficială, în interior, din nou, se aplică certificatul verde”, a mai precizat secretarul de stat în MAI.

Citeşte şi Andrei Baciu, cifrele care atestă eficiența serului anti-COVID: „93,5% dintre pacienţi internaţi la ATI erau nevaccinaţi”