Raed Afarat, despre vaccinarea obligatorie anti-COVID şi carantinarea nevaccinaţilor ca în Austria. „Nu există o astfel de abordare în România”

Dr. Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a explicat vineri că vaccinarea obligatorie anti-COVID-19 şi carantinarea persoanelor nevaccinate sunt "măsuri mai dure care se implementează din partea unor ţări acolo unde o creştere numărului cazurilor", însă în România nu există o "astfel de abordare" în acest moment.

19 nov. 2021, 16:32
Raed Afarat, despre vaccinarea obligatorie anti-COVID şi carantinarea nevaccinaţilor ca în Austria. „Nu există o astfel de abordare în România”

Raed Arafat a fost întrebat dacă România ar putea aplica modelul Austriei care ia în calcul introducerea vaccinării obligatorii anti-COVID şi a dispus deja carantinarea persoanelor nevaccinate.

„În acest moment, la nivel CNSU, la nivelul Comitetelor, nu există o astfel de abordare în România. Sunt într-adevăr Austria şi alte ţări care discută despre partea de obligativitate şi sunt unele măsuri mai dure care se implementează din partea unor ţări acolo unde o creştere numărului cazurilor.

Noi, măsurile pe care le-am implementat, şi am văzut că a ajuns să scadă numărul cazurilor şi datorită acestor măsuri şi că poate şi populaţia a devenit mai atentă când a văzut impactul. Trebuie să recunoaştem că s-au mai vaccinat un număr de oameni, chiar dacă nu este numărul pe care noi ni l-am dorit. S-au vaccinat peste un milion de oameni în perioada care a trecut.

La acest moment, nu s-a pus pe masă o discuţie fie referitoare la vaccinarea obligatorie sau referitoare la a crea un lockdown al nevaccinaţilor”, a declarat Raed Arafat, şeful DSU, în cadrul unei conferinţe de presă.

Citeşte şi: Andrei Baciu, cifrele care atestă eficiența serului anti-COVID: „93,5% dintre pacienţi internaţi la ATI erau nevaccinaţi”

La rândul său, Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a explicat că Austria a aplicat măsuri epidemiologice care au rolul „de a-i proteja pe cei care nu sunt infectaţi”.

„Trebuie să ţinem cont şi de contextul în care se află aceste ţări când au discutat de acest lucru. Vedem că situaţia epidemiologică în acest ţări care au crescut rigurozitatea măsurilor epidemiologice este una în creştere, semnificativ mai dificilă decât cea de acum câteva săptămâni.

Aceste măsuri au fost luate pentru a-i proteja pe cei care nu sunt infectaţi. Au impus aceste măsuri epidemiologice care au acest rol de a-i proteja pe cei care nu sunt infectaţi. Vedem cât de periculos şi ce mortalitate mare are acest virus.

Trebuie să ţinem cont de acest context. Nu este o creştere aleatorie”, a explicat Andrei Baciu.

Austria va intra în carantină totală la nivel naţional începând de luni, măsura ce se va aplica întregii populaţii. Mai mult, premierul Alexander Schallenber vrea să ceară prin lege ca vaccinarea anti-COVID să devină obligatorie, începând din 2022.

Citeşte şi: Austria va intra în lockdown total din cauza COVID-19. Autorităţile vor introducerea vaccinării obligatorii