Cum vor studia elevii din şcolile din România săptămâna viitoare. 7 județe au trecut de 50% grad de ocupare a paturilor COVID

Școlile rămân deschise în toată țara săptămâna viitoare, având în vedere că gradul de ocupare a paturilor de spital destinate pacienților cu COVID-19 este în toate județele sub 75%. Media națională este de 34%, potrivit datelor publicate de Ministerul Sănătății.

27 ian. 2022, 14:26
Cum vor studia elevii din şcolile din România săptămâna viitoare. 7 județe au trecut de 50% grad de ocupare a paturilor COVID

Şapte județe au trecut de 50% grad de ocupare a paturilor în spitalele COVID. Clujul este județul cu cea mai mare rată de ocupare a paturilor de spital pentru pacienții COVID-19, respectiv 67,5%.

Alte şase judeţe au trecut de 50% grad de ocupare. Este vorba despre judeţele Maramureș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Suceava, Brașov și Tulcea.

În zona București – Ilfov a ajuns la 31,42% grad de ocupare a paturilor de spital destinate pacienților cu COVID-19.

Gradul de ocupare a spitalelor COVID

Cum vor studia elevii din şcolile din România săptămâna viitoare

Toate judeţele au grad de ocupare a paturilor destinate pacienţilor COVID sub 75%, pragul de la care elevii trec în online, iar şcolile pot rămâne deschise în toată țara săptămâna viitoare.

Citeşte şi: Ce se întâmplă cu şcolile după recordul de infectări COVID-19. Rafila: Important este ca fiecare dintre noi să respectăm regulile, să încurajăm vaccinarea

„Nu există, în momentul de faţă, motive de panică. Important este ca fiecare dintre noi să respectăm regulile, să încurajăm vaccinarea, mai ales în cazul categoriilor vulnerabile la risc. De asemenea, şcolile rămân în continuare deschise. Pe baza algoritmului stabilit legat de existenţa unui focar cu trei cazuri în fiecare clasă. (…) Îmi pare bine că, în sfârşit, Ministerul Educaţiei a reluat programul de testare în şcoli. El poate să fie un bun ajutor, dar mai trebuie lucrat, încât aceste teste să fie efectuate corect de către părinţi, să existe o bună evidenţă a copiilor. Încă un lucru foarte important, l-am auzit în presă, că sunt persoane care îşi trimit copiii cu simptome la şcoală. Un astfel de copil trebuie testat, dar trebuie reţinut la domiciliu şi, din punctul ăsta de vedere, este extrem de importantă activitatea cadrelor didactice şi nedidactice, dimineaţa la triajul epidemiologic sau în cursul zilei, depinde de orar. Copiii cu simptome trebuie să rămână la domiciliu”, a spus Alexandru Rafila, în cadrul unei conferinţe de presă.

Peste 13.000 elevi şi preşcolar şi aproape 4.300 de profesori sunt infectaţi cu noul coronavirus, potrivit datelor transmise miercuri de Ministerul Educaţiei. De asemenea, 46 unităţi de învăţământ au activitatea fizică suspendată, dar nu toate din cauza COVID-19, ci şi din cauza lipsei căldurii.

„La nivelul zilei de vineri, în unitățile de învățământ preuniversitar erau înregistrate, conform raportărilor inspectoratelor școlare:
•13541 cazuri pozitive la elevi/preșcolari,
•4252 cazuri pozitive la personal
•2882 clase cu activitatea fizică suspendată”, a transmis secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Sorin Ion.