Cum votează PSD la prelungirea stării de urgenţă. Marcel Ciolacu: „Este un risc enorm”

Marcel Vela, liderul interimar al PSD, a explicat, marţi, că parlamentarii social-democraţi au de ales între două rele la votul din Legislativ privind prelungirea stării de urgenţă cu 30 de zile. De asemenea, preşedintele Camerei Deputaţilor a anunţat că PSD a pregătit un plan de măsuri economice pentru români şi pentru firmele afectate de criza generată de pandemia de coronavirus.

RomaniaTV.net
14 apr. 2020, 15:31
Cum votează PSD la prelungirea stării de urgenţă. Marcel Ciolacu: „Este un risc enorm”

Printr-un mesaj video publicat pe Facebook, Marcel Ciolacu a explicat cum va vota PSD la prelungirea stării de urgenţă.

  • Este evident că decretul privind prelungirea stării de urgență emis de președintele Iohannis nu ține cont de niciuna din solicitările formulate ieri de PSD. Guvernul nu a venit cu soluții concrete pentru testarea populației și nu a prezentat un plan de acțiune concret pentru repornirea economiei și pentru agricultură. Este evident că acest Guvern nu este interesat de transparență și vrea să se folosească de această stare de urgență pentru a continua să se comporte autocratic.
  • Nu e deloc o decizie ușoară. Suntem în față unei dileme în care trebuie să cântărim cu mare atenție toate consecințele care se pot produce la nivelul cetățeanului. Pe de-o parte, avem un Guvern care a abuzat și și-a bătut joc de prerogativele suplimentare pe care le-a avut în starea de urgență, i-a forțat pe cetățeni să se închidă în case fără a face nimic clar pentru sprijinirea economiei şi pentru limitarea transmiterii virusului. Pe de altă parte, avem siguranța și sănătatea cetățenilor. A vota împotriva prelungirii stării de urgență înseamnă practic ridicarea restricțiilor impuse prin ordonanțele militare. Există un risc real că ridicarea restricțiilor, mai ales în timpul sărbătorilor pascale, să accelereze transmiterea coronavirusului la nivelul populației, iar asta poate duce la mai multe cazuri severe și din păcate la mai multe decese. Este un risc enorm, pe care nu îl putem ignora.
  • Partidul Social Democrat susține în continuare că sănătatea și siguranță oamenilor sunt cele mai importante, dar nu avem nici cea mai minimă garanție din partea Guvernului că vor testa masiv și că vot ține lucrurile sunt control.
  • Vom fi puși în situația de a alege între cele două variante posibile, ambele aproape la fel de rele. Să ținem lumea în casă pentru că Guvernul nu testează și să continue declinul economic, sau să respingem decretul și să ne confruntăm cu altă problema medicală. PSD va alege, ca întotdeauna, o soluție responsabilă.

Marcel Ciolacu anunţă că parlamentarii revin fizic la treabă de săptămâna viitoare

„De săptămâna viitoare, ne vom întoarce şi fizic la treabă. Este clar că nu se mai doreşte o colaborare din partea Guvernului”, a afirmat preşedintele interimar al PSD.

Marcel Ciolacu a reamintit că PSD a trimit Guvernului cinci solicitări care, în opinia sa, trebuie implementate în zilele imediat următoare.

„Transparenţă totală în privinţa informării deciziilor şi achiziţiilor, declanşarea testării pe scară largă, măsuri concrete pentru susţinerea economiei şi a populaţiei, proiectele de investiţii publice vor fi demarate pentru repornirea economei şi măsuri urgente pentru sprijinirea agriculturii româneşti”, a spus Marcel Ciolacu.

Planul de măsuri economice al PSD în timpul crizei de coronavirus

De asemenea, Marcel Ciolacu a anunţat că PSD are pregătit „un plan de măsuri economice pentru firme şi români care să protejeze locurile de muncă şi nivelul de trai.

„La aceste măsuri, vom adăuga o serie de acţiuni absolut necesare pentru agricultură. PSD va introduce în Parlament toate aceste lucruri şi sperăm în responsabilitatea partidelor parlamentare pentru ca ele să treacă rapid prin Parlament. Rămâne de văzut dacă PNL va continua să le blocheze prin contestarea la CCR, continuând să-şi justifice incompetenţa prin jocuri politice”, a spus liderul social-democrat. 

STARE DE URGENŢĂ prelungită cu 30 de zile în România. Klaus Iohannis: „Am emis decretul”. Care sunt noile restricţii