Cum vrea Dan Voiculescu să scape de prejudiciul de 60 de milioane de euro din dosarul ICA

Dan Voiculescu a contestat într-o cale extraordinară de atac plata prejudiciului de 60 de milioane de euro din dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare în care a şi fost condamnat la 10 ani de închisoare.

RomaniaTV.net
09 nov. 2017, 12:04
Cum vrea Dan Voiculescu să scape de prejudiciul de 60 de milioane de euro din dosarul ICA

Dosarul era pe rolul instanţelor din 2015, deschis în perioada în care Voiculescu se afla închis la Penitenciarul Rahova. În momentul eliberării mogulului, magistraţii de la Tribunalul Bucureşti (17 octombrie 2016) şi Curtea de Apel Bucureşti (5 mai 2017) respinseseră deja cererea de revizuire ca inadmisibilă. Cazul a ajuns pe 13 iulie 2017 pe masa magistraţilor de la Curtea Supremă, care urmează să dea o decizie definitivă.

Voiculescu susţine că specialistul DNA Aurelia Nicolae nu a avut niciodată calitatea de expert atunci când a efectuat în 2007 un raport de constatare tehnico-ştiinţifică în dosarul ICA, iar în 2008 un supliment la acest raport. Documentul realizat de Aurelia Nicolae a stat la baza admiterii acţiunii civile în cadrul procesului penal. Potrivit actelor depuse în dosar, Aurelia Nicolae  face parte din 2001 din Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR), iar din 2005 a fost numită specialist la DNA, scrie adevărul.ro. 

Conform articolului 12 din OUG 43/2002, funcţia de specialist DNA este incompatibilă cu orice altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior. Nicolae are calitatea de membru inactiv în cadrul CECCAR, potrivit declaraţiilor de interese. Procurorii DNA au arătat în faţa instanţelor că susţinerile din cererea de revizuire au fost invocate formal. Nicolae n-a niciodată calitatea de expert în dosar, ci cea de specialist DNA. Procurorii mai arată că, în dosarul ICA, în faza de urmărire penală, specialistul DNA a întocmit un raport de constatare tehnico — ştiinţifică pe baza datelor din expertiza tehnică întocmită de un expert evaluator de bunuri imobile, acreditat ANEVAR, iar întocmirea acestor documente a durat aproximativ 6-7 luni de zile.

Dan Voiculescu a fost condamnat la zece ani de închisoare în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) şi a fost liberat condiţionat pe 18 iulie 2017, după 2 ani şi 11 luni.