Cum vrea să combată Guvernul specula la raft. Sancţiuni dure pentru firmele care complotează împotriva consumatorilor

Guvernul pregătește o ordonanță de urgență pentru combaterea speculei la raft. Astfel, comerciații care profită de situațiile excepționale precum stare de război sau pandemie și cresc prețurile nejustificat riscă amenzi între 0,1 si 1% din cifra de afaceri.

06 mai 2022, 14:17
Cum vrea să combată Guvernul specula la raft. Sancţiuni dure pentru firmele care complotează împotriva consumatorilor

Creşterea nejustificată a preţurilor, limitarea producției sau a vânzărilor și reţinerea în depozite a unor produse cu scopul creării unui deficit pe piața internă și revânzarea la un preț crescut în mod artificial vor fi sancționate dur de autorităţi. Guvernul pregătește o ordonanță de urgență pentru combaterea speculei la raft. Astfel, firmele care profită de situațiile excepționale precum stare de război sau pandemie și cresc prețurile nejustificat riscă amenzi între 0,1 si 1% din cifra de afaceri, potrivit profit.ro.

Citeşte şi: Cresc preţurile la carne şi lactate, veşti proaste pentru români. Preşedintele Consiliului Concurenţei: „Specula în sine nu e ilegală”

Practiv vor fi sancţionate practicarea unor prețuri nejustificat de mari, limitarea producției sau a vânzărilor şi acumularea de mărfuri în scopul creării unui deficit pe piața internă și revânzării lor ulterioare la un preț crescut în mod artificial.

Guvernul vrea să combată specula la raft. Ce măsuri propune Executivul pentru a sancţiona concurenţa neloială

Executivul pregăteşte măsuri „împotriva unor majorări nejustificate de prețuri și disfuncţionalități evidente ale pieţei, în perioadele de stare de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate și stare de război, stare de asediu şi stare de urgenţă, starea de alertă sau alte situații de criză stabilite explicit prin acte normative”.

Citeşte şi: EXCLUSIV Haos în benzinării. Ministrul Energiei confirmă majorarea ponderată a preţurilor la carburanţi: „Se vor mări la noapte, dar specula va fi aspru pedepsită”

Guvernul stabileşte care sunt „produsele sau categoriile de produse și/sau serviciile considerate în situație de risc speculativ ce pot afecta buna funcționare a economiei sau bunăstarea consumatorului” și detaliază procedura de analiză, aplicare și colaborare dintre Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, Consiliul Concurenței, Agenția Națională de Administrare Fiscală și alte autorități sau instituții publice competente.

„În perioadele de stare de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate și stare de război, stare de asediu şi stare de urgenţă, starea de alertă sau alte situații de criză stabilite explicit prin acte normative, pentru produsele sau categoriile de produse și/sau serviciile stabilite ca fiind în situație de risc speculativ prin hotărâre de Guvern, sunt interzise practicile de concurență neloială care contravin uzanțelor cinstite și principiului general al bunei credințe, săvârșite de întreprinderi față de alte întreprinderi, care constau în: practicarea unor prețuri nejustificat de mari, limitarea producției sau a vânzărilor, acumularea de mărfuri în scopul creării unui deficit pe piața internă și revânzării lor ulterioare la un preț crescut în mod artificial. Consiliul Concurenţei va stabili, prin regulament, procedura rapidă de constatare și sancționare a practicilor prevăzute la prezentul alineat”, prevede proiectul.

Potrivit surse citate, proiectul prevede că agentul constatator va putea dispune revenirea la prețul inițial de vânzare într-un termen de maxim 24 de ore precum și oprirea de la comercializare, revenirea la prețul inițial de vânzare la punctul de lucru controlat în termen de 24 de ore de la comunicarea documentului de control.

Comercianţii acuzaţi de speculă vor putea fi sancţionaţi cu amendă de la 0,1% – 1% din cifra de afaceri totală din anul financiar anterior sancţionării, dar nu mai puțin de 10.000 lei. În cazul persoanelor fizice, amenda va fi cuprinsă între 5.500 lei și 11.000 lei.