Consumi des gumă de mestecat? Iată la ce riscuri te expui. Nimeni nu ţi-a spus asta până acum

Guma de mestecat este unul dintre cele mai consumate dulciuri, pentru că, spun reclamele, curăţă dinţii şi împrospătează respiraţia. Problema o reprezintă, însă, ingredientele preponderent artificiale ale acesteia, care au efecte nocive asupra sănătății noastre.

RomaniaTV.net
24 ian. 2016, 12:32
Consumi des gumă de mestecat? Iată la ce riscuri te expui. Nimeni nu ţi-a spus asta până acum

Probabil puțini dintre noi citesc cu atenție ingredientele de pe eticheta gumei de mestecat. Acesta reprezintă unul dintre cele mai toxice produse, iar cei ce îl consumă își expun zilnic, în mod deliberat, organismul la atacul substanțelor prezente în guma de mestecat.

Printre ingredientele de bază ale acetui produs de sinteză se numară coloranții alimentari artificiali, glicerolul, agenții de îngroșare și glazurare – guma de caruba, guma arabică, guma guar, guma Xantan. Acestea sunt substanțe produse cu ajutorul microorganismelor sau prin sinteză chimică, traduse în limbajul cotidian drept E-uri.

Pericolul major vine din această combinație de substanțe extrem de periculoasă pentru organismul uman, precum și din partea acizilor produși de bacterii, acizi care au de fapt un efect dăunător asupra smalțului dinților, mai ales după o masă bogată în acizi.

Fără îndoială, există și câteva efecte benefice ale consumului de gumă de mestecat. Cel mai notabil constă în producția unei cantități duble de salivă, o substanță anti-carii. Aceasta acționează ca un „burete” care curăță dinții, îndepărtând acizii periculoși. De asemenea, are în compoziție un PH ușor alcalin, ceea ce determină neutralizarea acizilor.

Însă, aceste efecte benefice sunt „anihilate” atunci când le punem în balanță cu efectele dăunătoare, care creează repercusiuni asupra sănătății noastre.

Acestea sunt riscurile la care vă expuneți atunci când mestecați gumă:

1. Muşchii feţei se deformează, dinții se tocesc iar secreţia salivară se dereglează.

2. Mestecarea gumei mai mult de 20 minute poate duce la probleme gastrointestinale. Principala cauză pot fi îndulcitorii artificiali, precum sorbitolul şi manitolul, dare pot provoca diaree chiar şi la persoanele sănătoase.

3. Îndulcitorii artificiali pot produce tulburări ale sistemului nervos la copiii care mestecă prea multă gumă.

4. E-urile care se găsesc în guma de mestecat – E 320, E 330, E 422 și altele – sunt responsabile de boli ale aparatului bucal sau de creșterea valorii colesterolului.

5. Mestecând gumă, puteți înghiți mercur fără să ştiti, dacă aveţi cumva plombe dentare din amalgam, un aliaj metalic ce conţine argint şi mercur. Unele cercetări arată că guma de mestecat poate extrage mercur din aliaj, ducând la înghiţirea constantă de mici cantităţi din aceste metal periculos.

6. Guma de mestecat poate contribui la desprinderea sau stricarea lucrărilor dentare.