O nouă pierdere cutremură România. Cunoscutul bucătar Uică Mihai a murit. Părintele show-urilor culinare bănățene se lupta cu o boală necruțătoare!

Uica Mihai s-a stins din viață după o lungă luptă cu o boală necruţătoare. Celbrul bucătar era vreme de 13 ani personajul principal al showului gastronomic Sarea în bucate de la TVR 3.

09 nov. 2021, 17:10
O nouă pierdere cutremură România. Cunoscutul bucătar Uică Mihai a murit. Părintele show-urilor culinare bănățene se lupta cu o boală necruțătoare!

Cunoscutul bucătar Uică Mihai a murit. În ultimii ani, bucătarul şi-a scris reţetele pe hârtie şi pe site-ul său, ca urmare a diagnosticării cu o boală gravă. Medicii i-au spus atunci că mai are de trăit doar cinci ani. Nu a vrut să lase poveştile nespuse, mai ales că are o experienţă de zeci de ani în gastronomie. A lucrat în Spania, Franţa, Italia sau Germania. A mai trăit însă 11 ani.

O nouă pierdere cutremură România. Cunoscutul bucătar Uică Mihai a murit. Părintele show-urilor culinare bănățene se lupta cu o boală necruțătoare!

„I-a plăcut viaţa, pe care a trăit-o intens în fiecare clipă. A dăruit ca nimeni altul din bunătatea-i fără margini şi din talentul lui uriaş. Nimeni nu-i va lua vreodată locul, nici la tv, nici în inimile noastre, ale celor care am avut bucuria să îl putem descoperi. Rămâne doar regretul de a te aflat atât de târziu…Uica Mihai! De acum doar îngerii vor gusta din bucatele tale, dar mai ales din molipsitoarea ta bună dispoziţie. Dacă nu te-aş fi iubit atât, te-aş fi certat şi te-aş fi întrebat, pe noi cui ne laşi, Uico! Drum lin spre îngeri!”, a scris pe Facebook Florin Mihoc, realizator de emisiuni de la TVR Timişoara.

Pe numele său adevărat Mihai T. Ioan, Uica Mihai s-a născut la Reşiţa, în 8 noiembrie 1957. În anii ’90 a înființat unul dintre primele ziare cărășene, săptămânalul „Fruncea”, apoi a devenit, pe rând, poet, scriitor, umorist, om de radio și televiziune, s-a mutat de la Reșița la Timișoara, iar până la urmă la Buziaș. A scris poezii, proză, „literatură nostalgică”, literatură în grai şi numeroase cărți cu rețete din bucătăria bănățeană.

„Împietrită de durere, anunţ trecerea spre nefiinţă a celui care a fost mentorul meu, Uica Mihai, părintele show-urile culinare bănăţene, cel mai inverşunat promotor al gastronomiei bănăţene, un mare scriitor bănăţean. Ne lega o frumoasă prietenie şi amintiri frumoase. L-am vizitat acasă la Buziaş marţi, am povestit, am glumit şi ne-am făcut planuri. Mi-a spus, Puştoaico, io mă duc… Şi mi-a lăsat zestre arhiva lui de cercetare şi manuscrise de cărţi de bucate, reţetele lui, pentru ca într-o zi să vadă tiparul. Şi eu i-am promis că îi voi respecta şi îndeplini această ultimă a lui dorinţă! S-a luminat la faţă şi l-am văzut fericit, în toată acea suferinţă transformatoare! Povestea lui Uica Mihai merge mai departe! A inspirat generaţii şi va continua, prin angajamentul pe care eu, Romana Rista, mi l-am luat faţă de Uica Mihai când era pe patul de moarte. Drum lin, Uico! O să ne lipseşti!”, a transmis Claudia Romana Rista, cunoscută ca “Fata care Găteşte cu Flori”.

Citește și: Lumea muzicii e în doliu. Unul dintre membrii fondatori ai UB40 a murit!