Cuplul care s-a împrietenit cu lupii FOTO

Cei mai mulţi oameni fug de lupi, însă un cuplu curajos şi-a petrecut şase ani alături de frumoasele animale sălbatice, în încercarea de a înţelege mai bine stilul lor de viaţă.

RomaniaTV.net
19 sept. 2012, 18:57
Cuplul care s-a împrietenit cu lupii FOTO

Jim şi Jamie Dutcher au trăit într-un cort în mijlocul unei rezervaţii de lupi, pentru a observa şi documenta comportamentul animalelor sălbatice.

Cuplul căsătorit a trăit fără electricitate sau apă curentă şi a înfruntat temperaturi de până la -40 de grade Celsius pe parcursul celor şase ani, în Idaho, SUA.

Jim şi Jamie au legat o prietenie strânsă cu lupii, socializând cu ei de când erau pui. Ei au hrănit puii cu biberonul, i-au privit când au devenit adulţi, cum au stabilit o ierarhie în haită şi cum au făcut la rândul lor pui.

Cuplul a filmat viaţa lupilor, pentru a arăta la toată lumea adevărata faţă a acestor animale.

„Lupilor le este foarte frică de oameni şi sunt animale extrem de inteligente, aşa că este aproape imposibil să îi filmezi de aproape. Dacă încerci să filmezi un lup, se opreşte din ceea ce face şi pleacă, aşa că este incredibil de greu să îi fotografiezi în habitatul lor natural sau să le documentezi comportamnetul”, povesteşte Jim. „Dar pentru că am trăit cu ei, am putut face aceste lucruri”, a adăugat bărbatul.

Totul a fost după dorinţa lupilor. Niciodată nu i-am abordat, veneau ei la noi când doreau. Când ne trezeam dimineaţa şi ieşeam din cort, ei ne salutau şi apoi se salutau între ei. Veneau la noi şi ne lingeau pe faţă, apoi plecau la treburile lor”, mai povesteşte Jim.

Nu am încercat niciodată să îi dominăm, şi drept răsplată, nici eu nu au încercat să ne domineze sau să ni se supună. Am fost neutri, nu am vrut ca prezenţa noastră să le schimbe comportamentul”, a mai spus Jim.

Cei doi spun că frica faţă de lupi vine din mituri vechi şi poveşti în care sunt înfăţişaţi ca nişte animale înfricoşătoare. Însă, în trecut, au fost vremuri când oamenii şi lupi au devenit prieteni şi s-au ajutat. „Lupii sunt părinţii tuturor câinilor, sunt asemănători în multe aspecte, însă pe câini îi vedem drept animale de companie şi îi invităm în casele noastre, iar de lupi ne este frică şi îi vânăm”, explică Jim.

Viaţa celor doi oameni cu lupii nu a fost, însă, una uşoară, pentru că au trebuit să se obişnuiască cu traiul în sălbăticie, printre animale sălbatice.

Ei au realizat trei filme şi au publicat trei cărţi despre viaţa cu lupii, iar a patra carte, The Hidden Life of Wolves, va fi lansată anul următor, în februarie.