Cupola de foc este înlocuită de un ciclon polar. Inversiunea termică aduce vijelii, grindină şi furtuni electrice

Avertizare meteo pentru furtuni, averse torențiale, vijelii și grindină până miercuri seara, 30 august, dar cu ceva zvâcniri de toamnă toată săptămâna.

29 aug. 2023, 21:03
Cupola de foc este înlocuită de un ciclon polar. Inversiunea termică aduce vijelii, grindină şi furtuni electrice

Un ciclon polar se va afla peste ţara noastră în următoarele zile.  Începând de miercuri, vor fi intervale cu instabilitatea atmosferică accentuată, care se va manifesta prin ploi torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și, pe alocuri, vijelii puternice cu rafale maxime de peste 60 – 80 km/h și căderi de grindină.

Prognoza meteo – Un ciclon polar lovește Europa. Când ajunge în România și ce efecte va avea asupra temperaturilor
Ploile și furtunile vor continua și pe parcursul nopții, când se vor extinde treptat în nordul, centrul și sudul țării. Local, îndeosebi în jumătatea nordică a Olteniei și a Munteniei, va ploua abundent, iar cantitățile de precipitații vor depăși 30 – 50 l/mp.

Miercuri, vor fi șanse de averse torențiale și descărcări electrice în cea mai mare parte a țării, iar pe alocuri vor fi furtuni puternice, cu vijelii și grindină. Cu toate acestea, vor fi și zone ocolite de ploi, mai ales în regiunile estice.

Ploile și furtunile vor continua și pe parcursul nopții, când se vor extinde treptat în nordul, centrul și sudul țării. Local, îndeosebi în jumătatea nordică a Olteniei și a Munteniei, va ploua abundent, iar cantitățile de precipitații vor depăși 30 – 50 l/mp.

Miercuri, vor fi șanse de averse torențiale și descărcări electrice în cea mai mare parte a țării, iar pe alocuri vor fi furtuni puternice, cu vijelii și grindină. Cu toate acestea, vor fi și zone ocolite de ploi, mai ales în regiunile estice.

 

Vremea în fiecare regiune a țării, cilconul polar se extinde:

Banat

În cursul zilei de luni, 28 august, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, media temperaturilor maxime fiind de 37 de grade, dar în 29 și 30 august aceasta va scădea treptat spre 30 – 32 de grade, caracterizând o vreme călduroasă. Ulterior, până la sfârșitul primei săptămâni de prognoză (1 – 2 septembrie) se va răcori, media valorilor diurne va ajunge la 26 – 27 de grade. După data de 3 septembrie vor mai fi mici oscilații termice, dar media maximelor va fi apropiată de normalul perioadei și va fi cuprinsă în general între 27 și 29 de grade. Temperaturile minime medii se vor situa în marea lor majoritate între 14 și 16 grade, exceptând nopțile de 29 și 30 august, când media acestora va fi de 18 – 20 de grade. În perioada 29 august – 2 septembrie vor fi intervale cu instabilitate atmosferică accentuată și averse local însemnate cantitativ, dar ploi temporare se vor semnala și după data de 5 septembrie.

Crișana

În zilele de 28 și 29 august va fi caniculă și disconfort termic accentuat, media temperaturilor maxime fiind cuprinsă între 34 și 38 de grade, apoi vremea se va răcori treptat, astfel că la sfârșitul primei săptămâni de prognoză (1 – 2 septembrie) media va ajunge la 26 – 27 de grade. După data de 3 septembrie media valorilor diurne va fi apropiată de normalul perioadei și va fi în general de 27 – 28 de grade. Temperaturile minime medii se vor situa în marea lor majoritate între 14 și 16 grade, exceptând nopțile de 29 și 30 august, când media va fi de 18 – 19 grade. În perioada 29 august – 2 septembrie vor fi intervale cu instabilitate atmosferică accentuată și averse local însemnate cantitativ, dar ploi temporare se vor semnala și după data de 5 septembrie.

Transilvania
În zilele de 28 și 29 august în cea mai mare parte a regiunii va fi caniculă și disconfort termic accentuat, media temperaturilor maxime fiind cuprinsă între 34 și 36 de grade, apoi vremea se va răcori treptat, astfel că la sfârșitul primei săptămâni de prognoză (1 – 2 septembrie) media va ajunge la 24 – 25 de grade. După data de 3 septembrie, media valorilor diurne va fi apropiată de normalul perioadei și va oscila în jurul a 26 de grade. Temperaturile minime medii se vor situa în marea lor majoritate între 12 și 14 grade, exceptând nopțile de 29 și 30 august, când media va fi de 16 – 17 grade. În perioada 29 august – 2 septembrie vor fi intervale cu instabilitate atmosferică accentuată și averse local însemnate cantitativ, dar ploi temporare se vor semnala și pe parcursul celei de-a doua săptămăni de prognoză.

Maramureș
În zilele de 28 și 29 august va fi caniculă și disconfort termic accentuat, media temperaturilor maxime fiind în jurul a 36 de grade, apoi vremea se va răcori treptat, astfel că la sfârșitul primei săptămâni de prognoză (1 – 2 septembrie) media va ajunge la 25 de grade. După data de 3 septembrie se vor înregistra valori medii diurne, apropiate de normalul perioadei, de 26 – 27 de grade. Temperaturile minime medii se vor situa în marea lor majoritate între 12 și 14 grade, exceptând nopțile de 29 și 30 august, când media va fi de 18 grade. În perioada 29 august – 2 septembrie vor fi intervale cu instabilitate atmosferică accentuată și averse local însemnate cantitativ, dar ploi temporare se vor semnala și după data de 5 septembrie, anunţă ANM.

Moldova
În zilele de 28 și 29 august va fi caniculă și disconfort termic accentuat, media temperaturilor maxime fiind cuprinsă între 36 și 38 de grade, apoi vremea se va răcori treptat, astfel că la sfârșitul primei săptămâni de prognoză (1 – 2 septembrie) media va ajunge la 25 – 26 de grade. După data de 3 septembrie se vor înregistra valori medii diurne, apropiate de normalul perioadei, de 26 – 28 de grade. Temperaturile minime medii se vor situa în marea lor majoritate între 14 și 17 grade, exceptând ultimele nopți ale lunii august când media va fi în jurul a 19 grade. În perioada 29 august – 2 septembrie vor fi intervale cu instabilitate atmosferică accentuată și averse local însemnate cantitativ, apoi doar pe spații mici și temporar se vor semnala ploi slabe.

Dobrogea
În zilele de 28 și 29 august va fi caniculă și disconfort termic accentuat în zona continentală a Dobrogei, media temperaturilor maxime fiind în jurul a 34 de grade, apoi aceasta va scădea spre 30 – 32 de grade și va caracteriza până la 1 septembrie o vreme călduroasă. Începând cu data de 3 septembrie se vor înregistra valori medii diurne, apropiate de normalul perioadei, de 28 – 29 de grade. În primele nopți, temperaturile minime medii vor fi de 20 – 22 de grade, iar după 2 septembrie media acestora se va situa în jurul a 18 grade. În perioada 30 august – 2 septembrie vor fi intervale cu instabilitate atmosferică accentuată și averse local însemnate cantitativ, apoi doar pe spații mici și trecător vor mai fi posibile ploi slabe.

Muntenia
În zilele de 28 și 29 august va fi caniculă și disconfort termic accentuat, media temperaturilor maxime fiind de 36 – 37 de grade, iar în 30 și 31 august aceasta va scădea spre 32 – 33 de grade și va caracteriza o vreme călduroasă. Începând cu data de 1 septembrie și până la finalul intervalului de prognoză se vor înregistra valori medii diurne, apropiate de normalul perioadei, de 28 – 30 de grade. În primele nopți temperaturile minime medii vor fi de 18 – 20 de grade, iar după 2 septembrie media acestora se va situa în jurul a 16 grade. În perioada 30 august – 2 septembrie vor fi intervale cu instabilitate atmosferică accentuată și averse local însemnate cantitativ, apoi doar pe spații mici și trecător vor mai fi posibile ploi slabe.

Citește și: Alertă meteo. România, sub avertizare de cod galben și portocaliu de temperaturi extreme, la final de august. De mâine încep ploile în jumătatea de vest a țării

Oltenia
În zilele de 28 și 29 august va fi caniculă și disconfort termic, media temperaturilor maxime fiind de 36 de grade, dar în 29 și 30 august aceasta va scădea treptat spre 30 de grade, iar ulterior, până la sfârșitul primei săptămâni de prognoză (1 – 2 septembrie), se va răcori, media valorilor diurne va ajunge la 26 de grade. Începând cu data de 3 septembrie și până la finalul intervalului de prognoză se vor înregistra valori medii diurne, apropiate de normalul perioadei, de 28 – 29 de grade. Pe parcursul nopților temperaturile minime medii vor fi de 15 – 18 grade. În perioada 29 august – 2 septembrie vor fi intervale cu instabilitate atmosferică accentuată și averse local însemnate cantitativ, apoi doar pe spații mici și trecător vor mai fi posibile ploi slabe.

La munte
Vremea va fi caldă în zilele de 28 și 29 august, media temperaturilor maxime fiind de 24 – 25 de grade, apoi vemea se va răcori, astfel că până la sfârșitul intervalului de prognoză se vor înregistra valori medii diurne de 16 – 20 de grade. Temperaturile minime medii se vor situa în marea lor majoritate între 9 și 12 grade, exceptând ultimele nopțile ale lunii august, când media acestora va fi de 14 – 16 grade. În perioada 29 august – 2 septembrie vor fi intervale cu instabilitate atmosferică accentuată și averse local însemnate cantitativ, dar ploi temporare se vor semnala și după data de 3 septembrie.