Cupola de foc se întinde peste toată România. Aer irespirabil, disconfort termic accentuat. Elena Mateescu: „Duminică, vom anunţa un nou Cod Portocaliu”

Codul portocaliu de caniculă va fi extins duminică şi în sudul ţării, a declarat vineri directorul Administrației Naționale de Meteorolologie, Elena Mateescu, în cadrul videoconferinţei cu prefecţii.

22 iul. 2022, 09:07
Cupola de foc se întinde peste toată România. Aer irespirabil, disconfort termic accentuat. Elena Mateescu: „Duminică, vom anunţa un nou Cod Portocaliu”
Şefa meteorologilor prezintă noua prognoză de coşmar

Cupola de foc vine din Occident. Directorul ANM anunţă că valul de căldură se va intensifica în aceste zile, iar codul portocaliu de caniculă va fi extins duminică.

„În această dimineaţă am actualizat şi va fi emisă la ora 10 avertizarea meteorologică pentru următorul interval, având în vedere faptul că astăzi şi mâine rămânem pe avertizare de cod portocaliu pentru partea de vest, nord – vest, sud-vest a ţării, respectiv, Banat, Crişana, sudul Olteniei,sud- vestul Munteniei, nord-vestul Transilvaniei şi vestul Maramureşului. Ne aşteptăm ca valul de căldură să se intensifice, vorbim de temperaturi între 38 – 40 de grade şi minime care nu vor coborî sub 20 -22 de grade şi disconfortul termic va fi accentuat”, a afirmat directorul ANM vineri dimineaţă.

Temperaturi de peste 50 de grade Celsius în România! Avertismentul unui specialist: „Verile vor fi din ce în ce mai lungi”
Avertizarea meteo va fi extinsă duminică pentru zona de sud, a spus Mateescu. „Pentru ziua de duminică, extindem avertizarea meteorologică de cod portocaliu pentru zona de sud a ţării, respectiv Oltenia, Muntenia, sud – vestul Dobrogei, având în vedere că în această parte a ţării maximele vor fi cuprinse între 38 – 40 de grade, nopţile tropicale, minimele nu vor coborî sub 20 – 22 de grade şi disconfortul va fi unul accentuat, cu pragul de temperatură umezeală peste 80 de unităţi.

Vorbim şi de averizarea meteorologică de cod galben astăzi şi mâine care rămâne valabilă în cea mai mare parte a ţării pentru că şi în aceste zone valorile de temperaturi vor fi cuprinse între 35 – 37, iar pentru ziua de duminică şi luni vorbim de o avertizare meteorologică de cod galben pentru că regiunile sudice şi sud-estice temperaturile rămân în acelaşi ecart de 35 – 37 de grade”, a spus Elena Mateescu.

Președintele Societăţii Meteorologice Române anunţă vremuri grele: „Seceta de acum este de abia începutul”
Directorul ANM a precizat că prognoza pentru următoarele patru săptămâni arată că în următoarea lună vremea va fi caldă şi nu vor fi precipitaţii.

„Ceea ce este semnificativ, faptul că semnalul pentru intervalul 25 iulie – 22 august rămânem pe un fond de vreme caldă şi cu semnal de deficit de precipitaţii, fapt care va accentua şi posibil se va extinde starea de secetă pedologică extremă în bună parte din ţară, aşa cum este prezentă şi la acest moment în Moldova, în Dobrogea, în Muntenia, în Oltenia, Banat, Crişana, Maramureş şi cea mai mare parte a Transilvaniei”, a explicat directorul ANM.

Mateescu a mai precizat că pentru ziua de duminică, în jumătatea de nord a ţării, după orele amiezii vor fi vijelii şi averse torenţiale. Zece judeţe din vestul şi sudul ţării sunt, vineri şi sâmbătă, sub o avertizare Cod portocaliu de caniculă şi disconfort termic accentuat.


loading...
Partenerii noștri