Temperaturi de peste 50 de grade Celsius în România! Avertismentul unui specialist: „Verile vor fi din ce în ce mai lungi”

Bogdan Antonescu, specialist în schimbări climatice şi condiții meteo extreme cu studii postdoctorale la Universitatea din Manchester, susţine că în câţiva ani temperaturile de peste 40 de grade Celsius vor fi ceva normal pentru verile din România.

21 iul. 2022, 16:53
Temperaturi de peste 50 de grade Celsius în România! Avertismentul unui specialist: „Verile vor fi din ce în ce mai lungi”
Temperaturi de peste 50 de grade Celsius în România

Temperaturi de peste 50 de grade Celsius în România! În contextul în care în Europa s-au înregistrat în această vară recorduri istorice de temperatură, jurnalistul Vitalie Cojocari a realizat un interviu cu Bogdan Antonescu, specialist în schimbări climatice, condiții meteo extreme, care are studii postdoctorale la Universitatea din Manchester, despre cum vor fi verile în România în viitor.

Președintele Societăţii Meteorologice Române anunţă vremuri grele: „Seceta de acum este de abia începutul”

„Canicula pe care o știm astăzi (potrivit meteorologilor începe de la 35 de grade) va părea un vânticel de primăvară în câțiva ani. Ce ziceți de temperaturi de 50 de grade Celsius la umbră în România? Am făcut în direct la Euronews un interviu cu Bogdan Antonescu. Cum vor fi verile în România peste câțiva ani?”, a  scris Vitalie Cojocaru pe Facebook.

Acesta a redat şi răspunsul lui Bogdan Antonescu: „Verile vor fi din ce în ce mai lungi. Există studii care arată că în emisfera nordică vara se va prelungi până la o jumătate din an. Sezonul de iarnă va fi mai redus și vom avea mai puține precipitații. Asta va duce la o reducere a rezervei de apă. Vom avea temperaturi de peste 40 de grade Celsius. Există scenarii care arată că în România putem atinge valori de peste 50 de grade Celsius în perioada anilor 2050 – 2100. Ceea ce observăm acum este ceea ce în viitor va fi noul normal”.

PROGNOZA METEO. Urmează cele mai călduroase luni din istoria României? Secetă, temperaturi extreme și furtuni

„Bogdan Antonescu spune că tot ce s-a întâmplat în Marea Britanie sau în partea de Vest a Europei nu este un fenomen obișnuit, de vară. Temperatura medie globală a crescut față de perioada preindustrială cu peste un grad Celsius. Valurile de căldură sunt mai frecvente, mult mai intense, mai lungi decât erau cu 100 de ani în urmă”, a mai scris Vitalie Cojocari.