Curcani: Candidatul USL a câştigat alegerile pentru Primărie

Primarul din Curcani (Călăraşi), Aurică Gazu (USL), a câştigat al treilea mandat de edil, după ce alegerile au fost reluate duminică, în condiţiile în care în 10 iunie scrutinul a fost întrerupt după ce mai mulţi localnici au distrus urnele cu buletine, opt persoane fiind arestate în acest caz.

RomaniaTV.net
25 iun. 2012, 09:29
Curcani: Candidatul USL a câştigat alegerile pentru Primărie

Candidatul USL la funcţia de primar al comunei Curcani, actualul edil Aurică Gazu (PNL), a câştigat alegerile de duminică cu peste 1.500 de voturi din cele 3.091 valabil exprimate.

Potrivit reprezentanţilor Biroului Electoral Judeţean Călăraşi, datele finale centralizate luni arată că reprezentantul Uniunii Social Liberale a obţinut 1.540 de voturi din cele 3.091 valabil exprimate, el fiind urmat de candidatul PP-DD, Marian Eugen Enciu, cu 1.318 voturi.

Conform purtătorului de cuvânt al Poliţiei Judeţene Călăraşi, inspector Mihaela Stan, alegerile de duminică de la Curcani s-au desfăşurat fără incidente.

„Au fost în zonă suficiente efective de poliţişti şi jandarmi pentru ca situaţia să nu degenereze, iar forţele de ordine au ţinut situaţia sub control. Oamenii au înţeles că se poate vota în linişte, nu au fost probleme”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Călăraşi, inspector Mihaela Stan.

Biroul Electoral Central a decis reluarea alegerilor în localitatea Curcani după scandalul izbucnit în 10 iunie, când scrutinul a fost întrerupt timp de mai multe ore, în condiţiile în care candidatul unei formaţiuni, alături de şapte persoane, au pătruns în cele trei secţii de votare şi au distrus urnele cu buletine, invocând o fraudă electorală. Aproximativ 150 de persoane au protestat apoi în faţa şcolii, îmbrâncindu-se cu jandarmii, pe motiv că alegerile sunt ilegale.

Poliţia Călăraşi a deschis o anchetă şi i-a identificat pe cei opt agresori, care au primit mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile. Între cele două persoane se află şi Ştefan Fileaţă, candidatul Alianţei pentru Călăraşi, formată din PDL, UNPR şi PNŢCD.

Ulterior, a fost depusă la BEC o cerere de anulare a alegerilor din comuna Curcani, solicitare care a fost aprobată.

BEC a constatat că în urma incidentelor care au avut loc în această comună nu există certitudinea că voturile real exprimate până în momentul producerii incidentelor au fost conservate, ca atare, după distrugerea urnelor.

Membrii BEC au apreciat că aceste împrejurări „au denaturat scopul procesului electoral, conducând la vicierea rezultatului alegerilor prin imposibilitatea stabilirii voinţei reale a alegătorilor exprimată prin vot”.

La scrutinul din 10 iunie fusese declarat câştigător tot primarul Aurică Gazu, care era urmat de Ştefan Fileaţă, aflat acum în arest.