Curentul electric s-ar putea scumpi cu 50% din 2012

Hidroelectrica a cerut Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) să permită majorarea, de la 1 ianuarie, a tarifelor reglementate la care compania livrează energia, cu până la 50%, din cauza creşterii costurilor.

RomaniaTV.net
22 nov. 2011, 10:46
Curentul electric s-ar putea scumpi cu 50% din 2012

„Întotdeauna am livrat pentru sectorul reglementat sub preţurile comerciale, şi chiar sub preţurile de producţie uneori. Obiectivul nostru este să livrăm populaţiei energie ieftină, dar nu la nivel de jumătate de preţ. Avem nevoie de acoperirea costurilor şi sper că vom fi înţeleşi. (…) Noi am dori să creştem aceste preţuri cu până la 50%”, a declarat, marţi, la un forum energetic, directorul general al companiei, Constantin Trihenea, potrivit Mediafax.

El a adăugat că în prezent compania produce la 40-50% din capacitate, dar speră ca până la finele anului Hidroelectrica să înregistreze profit.

Totodată, el a mai spus că estimează o producţie de 15 TWh în acest an. „Deocamdată suntem în plaje de aproape 14 TWh şi aşteptăm cu interes finalul lunii noiembrie şi luna decembrie. Sperăm ca totuşi precipitaţiile să vină”, a spus Trihenea.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România, compania fiind controlată de Ministerul Economiei.

Compania vinde energie atât pe piaţa reglementată, cât şi pe cea concurenţială sau prin contracte bilaterale, atât în România (95,6% din producţie, în 2010) cât şi la export.

Aproape 20% din producţia livrată anul trecut pe piaţa reglementată a fost destinată consumatorilor captivi, la preţuri reglementate.