CURS BNR: Cum evoluează FRANCUL ELVETIAN pe 21 ianuarie. Cotaţii CURS VALUTAR

CURS BNR: Cursul pentru franc anunţat de BNR a crescut miercuri cu 1,6% şi a atins un nou maxim, de 4,5054 lei/franc, după ce marţi a scăzut pentru prima dată în urma a trei şedinţe succesive de valori record, în timp ce euro a urcat cu 0,73 bani, la 4,511 lei, iar dolarul a atins un nou record, la 3,8989 lei.
Alina Costache
21 ian. 2015, 08:55
CURS BNR: Cum evoluează FRANCUL ELVETIAN pe 21 ianuarie. Cotaţii CURS VALUTAR

CURS BNR OFICIAL: Banca Naţională a României (BNR) a afişat astăzi un curs de referinţă de 4,5110 lei/euro, 3,8989 lei/dolar şi 4,5054 lei/franc elveţian.

CURS BNR 21 IANUARIE: Raiffeisen Bank a decis să reducă vineri dobânda pentru clienţii instituţiei bancare cu credite în franci elveţieni, cu cinci luni înainte de termenele contractuale, ca măsură de sprijin în contextul aprecierii masive a monedei elveţiene. Noua dobânda intră în vigoare de vineri, 23 ianuarie. Operaţiunea de resetare a dobânzilor trebuia făcută abia la sfârşitul lunii iunie 2015, conform termenelor contractuale.

„Am hotărât să scădem dobânda la aceste credite acum, deşi termenul de resetare era la 30 iunie 2015, pentru ca nivelul ratelor lunare să nu fie atât de afectat de majorarea cursului CHF (franc elveţian). Este încă o modalitate a noastră de a susţine clienţii în această perioadă dificilă. Cea mai eficientă modalitate de a sprijini clienţii care au dificultăţi de plată a ratelor rămâne însă restructurarea creditului, pe care o oferim de la caz la caz, încă din 2009”, a declarat, într-un comunicat Vladimir Kalinov, vicepreşedinte retail banking, Raiffeisen Bank.

CURS BNR: Francul elveţian şi-a reluat aprecierea faţă de euro pe pieţele externe în partea a doua a zilei, după ce în jurul orei 13:00 înregistra un uşor declin în raport cu moneda europeană, care a determinat şi scăderea referinţei franc/leu anunţate de BNR după trei şedinţe succesive de cotaţii record.

În jurul orei 16:30, tranzacţiile dintre băncile comerciale aveau loc în piaţa locală la un curs de 4,5125 lei/euro, în creştere de la 4,5033 lei la finalul şedinţei de luni.

La aceeaşi oră, cursul euro/franc se situa pe pieţele externe la 1,0092 franci/euro, aproape de minimul zilei, de 1,008 franci pe euro. Cel mai ridicat curs de marţi a fost înregistrat la 1,0225 franci/euro.

Francul s-ar situa astfel la un curs de 4,4713 lei, calculat prin intermediul cotaţiilor euro/franc şi euro/leu, foarte aproape de referinţa record anunţată luni de Banca Naţională a României (BNR).

Volumele de tranzacţionare din piaţa locală s-au situat uşor sub media zilnică de anul trecut, fiind concentrate în partea a doua a zilei. Schimburile au avut loc între un curs minim de 4,45030 lei/euro înregistrat în deschidere şi un maxim de 4,5130 lei/euro pe finalul zilei.

„Partea a doua a zilei a fost mai animată. Au apărut cumpărători şi din România, şi din Londra. Regiunea nu înregistrează variaţii semnificative faţă de dimineaţă, în timp ce pe leu este o uşoară presiune pe final. S-ar putea să fie un ordin comercial mai mare executat de o bancă, dar ar putea fi şi acţiuni speculative”, a declarat pentru MEDIAFAX dealerul unei bănci.

În regiune, forintul s-a apreciat cu 0,6% faţă de euro, raportat la închiderea din ziua anterioară, în timp ce zlotul a stagnat.

Cursul francului elveţian anunţat de BNR a scăzut marţi cu 0,8%, la 4,4354 lei, după ce a înregistrat recorduri succesive în ultimele trei şedinţe, în timp ce dolarul american a coborât cu 0,35 bani, la 3,878 lei, iar euro a urcat cu 0,19 bani, la 4,5037 lei.

Cursul francului elveţian a atins niveluri record joi, vineri şi luni, ca urmare a eliminării joi a plafonului minim impus de Banca Elveţiei pentru cursul franc/euro.

Luni, cursul francului a urcat cu 1,1%, la 4,4716 lei, după un avans de 2,2% vineri, la 4,4228 lei, şi de 15,7% joi, când a crescut la 4,3287 lei. Miercurea trecută, BNR a anunţat un curs de 3,7415 lei pentru franc.

Comparativ cu nivelul de miercuri, ultimul anunţat de BNR anterior deciziei Băncii Elveţiei, francul înregistrează la cursul de 4,4354 lei o apreciere de 18,5% în raport cu leul.

Aproape de momentul anunţării referinţei de către BNR, euro era cotat pe pieţele externe la 1,015 franci, în timp ce luni în acelaşi moment al zilei cursul era de 1,0067 franci/euro.

Cursul record pentru euro a fost înregistrat în urmă cu aproape doi ani şi jumătate, pe 3 august 2012, la 4,6481 lei, în timp ce dolarul a consemnat maximul istoric vineri, când moneda americană a fost cotată la 3,8863 lei. Evoluţia dolarului în raport cu leul este determinată de raportul dintre moneda americană şi cea europeană pe pieţele externe.

Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Francul a crescut puternic joi pe pieţele externe imeidiat după anunţul Băncii Eleveţiei că renunţă la plafonul de 1,2 franci/euro. Moneda eleveţiană s-a apreciat cu până la 41%, la 85,17 centime/euro, cel mai mult de la debutul euro în 1999. Nivelul record de 85,17 centime pentru un euro atins de franc însemna la momentul respectiv o paritate de 5,28 lei pentru moneda elveţiană, calculată prin intermediul cotaţiilor euro/franc şi euro/leu.

Ratele medii ale dobânzilor practicate de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi se află marţi la 0,05% – 0,41% pe an, comparativ cu 05% – 0,42% pe an luni.

Ratele medii ale dobânzilor pentru plasamentele pe termen de o săptămână se situează la 0,11% – 0,59% pe an, faţă de 0,11% – 0,6% pe an în zua anterioară.

Dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadenţă la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile pentru cele mai multe credite în lei acordate de bănci pe termen scurt şi mediu, a coborât uşor, la 1,59% pe an, de la 1,6% pe an luni.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Ana Bodea vrea un copil cu Valentin Butnaru: „Nu m-a cerut încă, dar îmi doresc!“
Fanatik.ro
Colosul britanic care deschide o fabrică nouă în România. Vrea să facă rapid un produs militar. Vor fi multe locuri de muncă
Capital.ro
Este interzis peste tot în România. Legea a fost modificată astăzi, 28 iunie
Playtech.ro
Reacţia lui Hagi când Loredana s-a aşezat lângă el! Nu a putut să reziste când a văzut decolteul vedetei. Imaginea momentului
DailyBusiness
Anunțul momentului pentru românii care împrumuturi în LEI la bancă
Adevarul
Indignare mondială după atacul israelian de la Rafah. Premierul cataloghează atacul drept o „greșeală tragică”
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Ce tarif are Irina Loghin la evenimente. Cere mai puțin ca mulți artiști
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. „Ce rușine!”. Imaginile indecente pentru care Mădălina Ghenea a fost desfințată de fani
wowbiz.ro
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Cancan.ro
Mădălina Ghenea a stârnit controverse cu ultima sa apariție! S-a urcat pe masă și ce a urmat i-a uimit pe internauți „E jenant ce faci”
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Ce pensie va avea un român după 40 de ani de muncă. Daniel Baciu a anunțat creșteri spectaculoase de la 1 septembrie 2024
Capital.ro
Reguli pentru toți românii. Trebuie să aibă neapărat buletin. Este OBLIGATORIU
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și își caută iubit la 12 ani de când a divorțat
stirilekanald.ro
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
substantial.ro
Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor, sărbătorite pe 13 iunie în 2024: Tradiții și simboluri creștine pe care fiecare credincios ar trebui să le respecte
MediaFlux
Nivel RECORD la PENSIILE din PILONUL 2. Cum SE RETRAG BANII
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'