CURS BNR: Euro rămâne la nivelul de 4,45 lei, după ce Fed a amânat creşterea dobânzilor

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat joi un curs de referinţă de 4,4503 lei/euro, în scădere nesemnificativă faţă de şedinţa precedentă, pe o piaţă calmă, în care anunţurile Federal Reserve au stimulat apetitul pentru risc al investitorilor.

22 sept. 2016, 10:46
CURS BNR: Euro rămâne la nivelul de 4,45 lei, după ce Fed a amânat creşterea dobânzilor

iercuri, BNR a afişat un curs de referinţă de 4,4509 lei/euro. „Ne aşteptăm ca perechea (euro/leu) să rămână în intervalul recent de aproximativ ±0,5 bani în jurul 4,4500, cu un posibil test în jos, având în vedere apetitul pentru risc care a dominat bursele asiatice după decizia Fed de a lăsa rata de dobândă nemodificată”, se arată într-un raport ING, publicat joi. 

Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a depreciat cu peste 3 bani în raport cu leul, până la 3,9611 lei, după decizia Federal Reserve de a păstra actualul nivel al dobânzillor. 

Dolarul SUA este moneda de referinţă pe plan internaţional pentru materii prime, inclusiv pentru petrol, iar importurile din Asia depind, de asemenea, de moneda americană. Cursul francului elveţian a scăzut uşor, la 4,0847 lei.

FED a amânat creşterea dobânzilor: „Economia are de recuperat un pic mai mult decât credeam initial”

Şefa Rezervei Federale Janet Yellen a trecut a amânat creşterea dobânzilor în cea mai puternică economie din lume, o mişcare care probabil va fi urmată şi de celelalte bănci centrale din lume, pentru a oferi mai mult spaţiu de creştere, scrie Bloomberg.

În timp ce şefa FED Janet Yellen a recunoscut că şansele pentru o majorare anul acesta au crescut, ea a spus că are mai mult sens să amâne acum în condiţiile unor semnale îngrijorătoare din piaţa muncii.

”Economia are de recuperat un pic mai mult decât credeam initial”, a spus Yellen într-o conferinţă de presă din Washington.

Decizia FED de a păstra ratele neschimbate nu a fost luată unanim, ci trei membri FED ar fi vrut să majoreze ratele, fapt care nu s-a mai întâmplat din decembrie 2014 

Decizia vine şi în condiţiile în care candidatul republicat Donald Trump acuză FED că păstrează deliberat ratele scăzute pentru a-l ajuta pe preşedintele Barack Obama să arate bine în ultimul an de mandat.