CURS BNR: Veşti bune pentru români

CURS BNR: Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4.4360 lei/euro, 4,1690 lei/franc elveţian şi 4.1796 lei/dolar.

12 mart. 2015, 13:16
CURS BNR: Veşti bune pentru români

CURS BNR. Leul se apreciază. Dolarul scade sub 4,18 lei, în timp ce euro coboară sub pragul de 4,44 lei.

Moneda americană a înregistrat în urmă cu o zi un nou maxim istoric în faţa leului – 4.2059 lei/dolar.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat ieri un curs de referinţă de 4.4444 lei/euro si 4,1794 lei/franc elveţian.

Moneda naţională este o victimă colaterală a jocurilor de pe marile pieţe ale lumii. Cererea de dolari a crescut pentru că marii jucători vor să profite, o clipă mai devreme, de iminenta creştere a ratei dobânzii de referinţă de către banca centrală a SUA. Leul nu reuşeşte decât o relativă stabilitate faţă de moneda europeană, deşi aceasta a slăbit dramatic faţă de dolar.

Dolarul are acum toată libertatea să ajungă la 4,25 de lei şi apoi oricât de sus, potrivit analiştilor tehnici de la casa de brokeraj BT Securities.

Deprecierea leului faţă de dolar, cu 14% doar de la începutul anului şi cu peste 29% în ultimele 12 luni, va provoca scumpiri în lanţ începând cu carburanţii, şi cu energia în general. Piaţa petrolului şi a gazelor naturale este legată mai ales de dolar, care este preferat de marii exportatori.

Scumpirile urmează să se resimtă ulterior în toată economia, începând cu produsele de primă necesitate. În plus, importurile din statele non-UE, care fac schimburi comerciale în dolari, se vor scumpi şi ele, mai ales cele de produse electronice din Asia.

Mai multe detalii pe economica.net