Cursuri online în prima mare universitate din România din cauza facturilor. Ce se întâmplă cu şcolile?

O universitate din România, cea din Craiova, va trece la cursuri online de la sfârșitul lui noiembrie până la jumătatea lunii martie.

16 nov. 2022, 21:42
Cursuri online în prima mare universitate din România din cauza facturilor. Ce se întâmplă cu şcolile?

Cursuri online din cauza costurilor la energie. Toate cele 12 facultăţi ale Universităţii din Craiova vor intra în sistem de  predare online începând cu 28 noiembrie până pe 19 martie 2023, însă examenele se vor ţine faţă în faţă.

Decizia a fost luată în unanimitate de membrii Senatului Universităţii la propunerea facultăţilor, pe motiv că trebuie valorificată  infrastructura creată în acest sens pe perioada pandemiei de Covid-19. Universitatea din Craiova intră în sistem de predare online în perioada 28 noiembrie 2022 – 19 martie 2023.

Ministerul Educației a fost amendat cu 10.000 de lei pentru eliminarea unei burse de ajutor social
„Hotărârea de a intra în on-line a fost luată la propunerile facultăţilor. Deci prin consultarea celor 12 facultăţi ale Universităţii s-a hotărât ca noi să adoptăm, pentru anul universitar 2022-2023, modul de predare/învăţare în format mixt, ceea ce înseamnă combinarea sistemului on-line cu sistemul faţă în faţă pentru toate activităţile – predare/învăţare, cercetare şi activităţile practice. Perioada pe care noi am stabilit-o şi care a fost acceptată de cele 12 facultăţi a fost pentru ultimele 4 săptămâni din semestrul I şi primele 4 săptămâni din semestrul al doilea, mai exact perioada 28 noiembrie – 23 decembrie şi 20 februarie – 19 martie, pentru ne încadra şi în standardele de calitate elaborate de ARACIS. De altfel, noi suntem sub proporţia de 50% online permisă de standardele ARACIS”, a declarat, miercuri, pentru Agerpres prorectorul Universităţii din Craiova pentru Programe de studii şi asigurarea calităţii, prof.univ.dr. Nicolae Dumitru.

Potrivit acestuia, decizia facultăţilor de a intra în on-line a avut în vedere valorificarea infrastructurii create în cei doi ani de restricţii din cauza pandemiei de Covid-19.

„Noi am hotărât în unanimitate împreună cu facultăţile să ne situăm în acest procent de on-line de 25% pe semestrul I şi, respectiv, pe semestrul II. În primul rând pentru că ARACIS ne-a permis acest lucru şi, doi, pentru că avem şi capitolul ciclul de studii master la care într-adevăr sistemul de predare on-line a avut anumite facilităţi, dar în aceşti doi ani de pandemie s-a depus o muncă considerabilă din partea corpului academic şi din partea studenţilor. S-au elaborat materiale care au permis desfăşurarea în condiţii optime a sistemului de predare on-line, avem platforme, avem echipamente, avem logistica necesară ca să performăm acest sistem de învăţământ on-line şi din punctul meu de vedere este păcat să aruncăm la coş tot ce s-a făcut, mai ales că predarea on-line pe anumite categorii înseamnă totuşi un învăţământ modern”, a mai spus prorectorul Nicolae Dumitru.

Vacanţa de iarnă cum n-a mai fost de două decenii. Când revin elevii la cursuri după Sărbători
Acesta a precizat că evaluarea studenţilor se va face însă faţă în faţă, fiindcă sistemul on-line are multe dezavantaje la acest capitol. În legătură cu economiile pe care Universitatea din Craiova le face astfel la facturile la energie, prorectorul Dumitru a afirmat că şi acesta a fost un motiv pentru care facultăţile au dorit să intre în on-line în această perioadă.

Ligia Deca: Sunt probleme punctuale legate de încălzirea şcolilor. Avem toate fondurile necesare pentru ca şcolile să-şi continue activitatea normal

Ministrul Educaţiei, Ligi Deca, afirmă că, în cadrul unei videoconferinţe cu prefecţii şi cu mai mulţi miniştri a constatat că există „probleme punctuale” privind asigurarea încălzirii unităţilor didactice în iarna aceasta, probleme care nu ţin neapărat de valoarea facturilor, în contextul în care preşurile sunt plafonate pentru clădirile şcolilor. „Am promisiunea din partea tuturor colegilor mei din Guvern că orice situaţie în care şcolile se află în dificultate va fi tratată cu prioritate şi vom aloca sumele necesare astfel încât procesul să continue fizic, faţă în faţă, pe tot parcursul sezonului rece. (…) Avem toate fondurile necesare pentru ca şcolile să-şi continue activitatea normal””, spune ministrul.

„Există o preocupare pentru a ne asigura că, în condiţii de iarnă, toate unităţile de învăţământ vor avea fondurile necesare pentru plata facturilor la utilităţi. Aş vrea să amintesc că aceste tarife la utilităţi pentru unităţile de învăţământ preuniversitar sunt plafonate la un nivel care, în mod normal, pe consumuri similare, nu ar trebui să permită creşterea facturilor. Împreună cu domnul prim-ministru am avut o întâlnire care a inclus prefecţii din toate judeţele, care a inclus ministrul Energiei şi ministrul Afacerilor Interne, în aşa fel încât să vedem ce probleme există în fiecare judeţ. Ne-au mai fost sesizate, de către diferite judeţe probleme punctuale, care nu ţin neapărat de tarife, ţin de modul în care se desfăşoară acest proces, de tipul de furnizor, de tipul de contracte. Le avem pe toate în atenţie şi am promisiunea din partea tuturor colegilor mei din Guvern că orice situaţie în care şcolile se află în dificultate va fi tratată cu prioritate şi vom aloca sumele necesare astfel încât procesul să continue fizic, faţă în faţă, pe tot parcursul sezonului rece” a afirmat Ligia Deca vineri, la finalul şedinţei de Guvern, răspunzând unei întrebări.

Deca susţine că există „un singur caz”, în Giurgiu, unde au fost semnalate probleme privind asigurarea fondurilor pentru plata facturilor aferente încălzirii.

Aceasta a subliniat că dacă există probleme, este bine ca acestea să fie aduse în atenţia Guvernului şi a ministerului„ cât mai din timp”.
„Am solicitat tuturor inspectorilor generali şi tuturor directorilor de şcoli, dacă previzionează probleme sp ni le spună din timp în aşa fel încât să-i putem ajuta, să nu ajungem în situaţii de tipul economiei de energie sau de gaz la şcoli. Nu este cazul. Avem toate fondurile necesare pentru ca şcolile să-şi continue activitatea normal”, adaugă ministrul Educaţiei.