Curtea Constituţională din Moldova a anulat deciziile prin care nu recunoştea Guvernul Maia Sandu şi dizolvarea Parlamentului

Curtea Constituţională moldoveană a anulat cele şase hotărâri prin care declara neconstituţionale hotărâri ale Parlamentului referitoare la alegerea lui Zinaida Greceanîi drept preşedintă a legislativului, învestirea lui Maia Sandu ca premier şi suspendarea lui Iogor Dodon din funcţia de preşedinte al ţării, relatează Deschide.md.

RomaniaTV.net
15 iun. 2019, 12:02
Curtea Constituţională din Moldova a anulat deciziile prin care nu recunoştea Guvernul Maia Sandu şi dizolvarea Parlamentului

„Se revizuiesc şi se anulează decizia Curţii Constituţionale nr. 83 din 7 iunie 2019, hotărârea Curţii Constituţionale nr.13 din 8 iunie 2019, hotărârea Curţii Constituţionale nr.14 din 8 iunie 2019, hotărârea nr.15 din 8 iunie 2019, avizul Curţii Constituţionale nr.1 din 9 iunie 2019 şi avizul Curţii Constituţionale nr.2 din 9 iunie 2019”, a anunţat sâmbătă preşedintele Curţii Constituţionale, Mihai Poalelungi, citat de news.ro.

La baza acestei hotărâri se află „demersul judecătorilor Curţii Constituţionale şi decizia plenului Curţii Constituţionale prin care s-a admis revizuirea actelor Curţii”, a precizat el.

Această hotărâre nu poate fi atacată şi intră în vigoare la data publicării în Moniorul Oficial moldovean.

Curtea Constituţională şi-a anunlat astfel hotărârile prin care stabilea, la 7 iunie un termen-limită al învestirii Guvernului, prin care declara neconstituţionale deciziile Parlamentului cu privire la alegerea Zinaidei Greceanîi spaeker (preşedintă) a Legislativului şi cu privire la învestirea Guvernului cpndus de maia Sandu.

Curtea a anulat totodată suspendarea lui Igor Dodon, în urma căreia Pavel Filip a promulgat decreatul privind dizolvarea Parlamentului şi a convocat alegeri parlamentare anticipate la 6 septembrie.

În urma acestui anunţ, preşedintele Igor Dodon a anunţat că criza politică şi cea constituţională a fost depăşită. „Salut Decizia Curţii Constituţionale de astăzi de revizuire a hotărârilor pronunţate în data de 7-9 iunie 2019. Toate interpretările juridice defectuase care au dus la instituirea crizei politice şi instituţionale în Republica Moldova au fost înlăturate. Criza politică şi constituţională a fost depăşită. Cu Doamne ajută!”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.