Curtea Constituţională: Definiţia abuzului în serviciu nu întruneşte condiţiile calitative impuse de Constituţie

Curtea Constituţională a dat un comunicat de presă în care anunţă decizia din 15 iunie privind abuzul în serviciu. Curtea arată că sintagma îndeplinirea "în mod defectuos" nu este în acord cu Constituţia şi cu Convenţia pentru drepturile omului şi că trebuie interpretată în sensul de "încălcarea legii".

17 iun. 2016, 13:08
Curtea Constituţională: Definiţia abuzului în serviciu nu întruneşte condiţiile calitative impuse de Constituţie

Curtea Constituţională precizează în comunicat că definiţia din Codul Penal a abuzului în serviciu nu este suficient de precisă pentru a fi în acord cu Constituţia şi Convenţia pe drepturile omului. Ca atare, judecătorii au indicat cum trebuie interpretată sintagma „în mod defectuos”.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.246 alin.(1) din Codul penal din 1969 şi ale art.297 alin.(1) din Codul penal sunt constituţionale în măsura în care prin sintagma „îndeplineşte în mod defectuos” din cuprinsul acestora se înţelege „îndeplineşte  prin încălcarea legii”.

Curtea a reţinut că sintagma „îndeplineşte în mod defectuos” nu întruneşte condiţiile calitative impuse atât de Constituţie, cât şi de Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, nefiind enunţată cu suficientă precizie pentru a permite cetăţeanului să îşi adapteze conduita în funcţie de aceasta, astfel încât acesta să fie capabil să prevadă, într-o măsură rezonabilă, faţă de circumstanţele speţei, consecinţele care ar putea rezulta dintr-o anumită faptă şi să îşi corecteze conduita. Astfel, Curtea a reţinut că defectuozitatea îndeplinirii unui act trebuie stabilită numai prin raportare la legea în domeniu.

Cât priveşte dispoziţiile art. 132 din Legea nr.78/2000, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a respins excepţia de neconstituţionalitate, ca neîntemeiată şi a constatat că acestea sunt constituţionale în raport de criticile formulate.

Decizia este  definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanţelor care au sesizat Curtea Constituţională.

Argumentele reţinute în motivarea soluţiilor pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale vor fi prezentate în cuprinsul deciziilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I”, se arată în comunicatul CCR.

Citeşte şi: Curtea Constituţională a decis cum trebuie interpretat abuzul în serviciu. Augustin Zegrean: Hoţii nu scapă

Curtea Constituţională a admis parţial sesizările privind neconstituţionalitatea prevederilor privind abuzul în serviciu, a anunţat preşedintele interimar al CCR, Valer Dorneanu. Judecătorii CCR recomandă ca sintagma „în mod defectuos” să fie înlocuită cu „prin încălcarea legii”.

Magistraţii au decis cu unanimitate de voturi că admit excepţia de neconstituţionalitate şi „constată că dispoziţiile art 246 alin. 1 din Codul penal din 1969 şi ale art. 297 alin. 1 din Codul penal sunt constituţionale în măsura în care prin sintagma îndeplineşte în mod defectuos din cuprinsul acestora se înţelege îndeplineşte prin încălcarea legii„, se arată într-un comunicat dat publicităţii de CCR.

Totodată, magistraţii au respins excepţia de neconstituţionalitate ca neîntemeiată şi au constat că articolul 13 din legea nr. 78/2000 este constituţional.

Abuzul în serviciu

Art. 297 Cod Penal

(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.

Art. 13 (2) din Legea nr.78/2000

În cazul infracţiunilor de abuz în serviciu sau de uzurpare a funcţiei, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime.