CCR despre căsătoriile homosexuale: Textele - constituţionale dacă recunosc dreptul la liberă circulaţie şi la şedere

Publicat: Miercuri, 18 Iulie 2018 08:55 // Actualizat: Miercuri, 18 Iulie 2018 13:24 // Sursa: romaniatv.net

Curtea Constituţională a României (CCR) a admis miercuri sesizarea cu privire la dreptul de liberă circulaţie şi şedere al soţilor de acelaşi sex, în spiritul deciziei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

UPDATE: "S-a admis în sensul că textele criticate sunt constituţionale în măsura în care recunosc dreptul la liberă circulaţie şi la şedere pe teritoriul României. Nu ne-am pronunţat cu privire la recunoaşterea căsătoriei. Am recunoscut în spiritul deciziei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene. (...) Decizia (CJUE - n.r.) ne recomandă să nu blocăm accesul la libera circulaţie şi la şedere pe teritoriul României. La asta ne-am referit. Sunt constituţionale în măsura în care recunosc cele două drepturi", a anunţat miercuri preşedintele CCR, Valer Dorneanu.

Sesizarea este legată de excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 277 alin. (2) şi (4) din Codul civil.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis, la începutul lunii iunie, că statele membre ale Uniunii Europene nu pot împiedica libertatea de şedere a unui cetăţean al Uniunii prin refuzul de a acorda soţului său de acelaşi sex, cetăţean al unei ţări non-UE, un drept de şedere derivat pe teritoriul lor. Hotărârea a fost dată în cauza privindu-i pe cetăţeanul român Relu Adrian Coman şi pe partenerul său de acelaşi sex, cetăţeanul american Robert Clabourn Hamilton, care s-au căsătorit într-un stat UE care recunoaşte acest tip de căsătorie.

Citeşte şi: Curtea de Justiţie a UE: România, obligată să recunoască căsătoria gay în UE, dar nu să o transpună în legislaţia internă

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7228
RON
16 Jun
noapte 18 °
zi 32 °
Ultimele joburi adaugate
24 H