Curtea Constituţională discută în 2 iulie sesizarea privind legea parteneriatului public – privat

Curtea Constituţională a României discută în 2 iulie sesizarea PNL şi PDL privind legea parteneriatului public-privat, transmite Agerpres.

RomaniaTV.net
20 iun. 2014, 14:13
Curtea Constituţională discută în 2 iulie sesizarea privind legea parteneriatului public – privat

Deputatul democrat-liberal Alexandru Nazare a anunţat că PDL şi PNL au sesizat Curtea Constituţională în ceea ce priveşte noua lege a parteneriatului public-privat iniţiată de Guvernul Ponta, aprobată de Parlament în forma iniţială, după respingerea cererii de reexaminare a preşedintelui.

‘Legea votată de majoritatea PSD-UNPR-PC păstrează aceleaşi formulări care deschid calea unor contracte păguboase pentru statul român de tipul Bechtel şi pun pe fugă orice investitor serios. (…) Prin noua lege se introduce posibilitatea modificării unilaterale sau rezilierii contractului de parteneriat public-privat de către partenerul public prin invocarea de ‘motive excepţionale legate de interesul naţional sau local’. Legea nu defineşte criteriile prin care vor putea fi stabilite ‘motivele excepţionale’. De asemenea, se introduce posibilitatea înlocuirii partenerului privat fără organizarea unei noi proceduri de atribuire şi fără a prelua din noua Directivă europeană exact în ce cazuri se poate aplica’, a afirmat Alexandru Nazare în comunicatul citat.

El a susţinut, totodată, că prin posibilitatea modificării şi rezilierii unilaterale a contractelor de parteneriat public-privat şi înlocuirea partenerilor privaţi fără noi proceduri de atribuire se încalcă principiile egalităţii de tratament şi transparenţei decizionale garantate şi prin Constituţia României.