Curtea Constituţională discută pe 26 octombrie sesizările Guvernului şi PNL referitoare la doctorate

Curtea Constituțională a României discută pe 26 octombrie sesizările Guvernului și PNL referitoare la legea de modificare a OUG 4/2016 privind școlile doctorale, au precizat, pentru AGERPRES, reprezentanți ai CCR.

18 oct. 2016, 08:18
Curtea Constituţională discută pe 26 octombrie sesizările Guvernului şi PNL referitoare la doctorate

Săptămâna trecută, Guvernul a atacat la CCR modificarea OUG 4/2016 privind școlile doctorale, după ce Senatul a respins cererea de reexaminare a actului normativ, solicitată de președintele Klaus Iohannis, și a adoptat legea în forma inițială.

Anterior, premierul Dacian Cioloș declara că regretă decizia pe care a luat-o Parlamentul în privința modului în care se tratează plagiatele.

„Regret decizia pe care a luat-o Parlamentul în privința modului în care se tratează plagiatele. (…) Am luat niște măsuri prin ordonanțe de urgență, în urmă cu ceva vreme, tocmai pentru a crea un cadru clar, profesional, obiectiv, de tratare a acestor cazuri de plagiat. Sigur, nimeni nu contestă și nici eu nu contest nevoia, importanța, utilitatea implicării directe a universităților în tratarea acestor cazuri de plagiat”, afirma Cioloș.

Și grupul PNL din Senat a depus la Curtea Constituțională o contestație la legea de modificare a OUG 4/2016 privind școlile doctorale, invocând, între altele, nerespectarea principiului bicameralismului.

Senatul a respins, în ședința plenului de lunea trecută, cererea de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis referitoare la Legea pentru aprobarea OUG 4/2016 privind modificarea Legii Educației Naționale 1/2011 prin care a fost reglementată funcționarea școlilor doctorale și a adoptat, în calitate de Cameră decizională, actul normativ în forma inițială.

Potrivit raportului comisiei, modificarea Legii Educației prevede crearea unui mecanism privind desfășurarea învățământului la nivel doctoral, clarificarea și etapizarea acțiunilor de emitere a diplomelor și titlurilor la nivel universitar, stabilirea atribuțiilor privind procedurile și etica la nivelul învățământului.

După decizia Senatului, președintele Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), Viorel Barbu, și-a anunțat demisia din funcție.

El și-a motivat decizia prin faptul că „în urma amendamentelor adoptate de senatori la Legea educației, CNATDCU va avea „un rol decorativ”, fiindu-i retrase toate prerogativele.

„Consiliul a ajuns conform noii legi un organism decorativ. Practic, nu mai are nicio putere. Personal nu sunt dispus să pierd vremea”, a explicat Barbu.


loading...