Curtea Constituţională i-a suspendat din nou atribuţiile preşedintelui Dodon. Prima reacţie a preşedintelui moldovean

Curtea Constituţională a Republicii Moldova i-a suspendat din nou atribuţiile preşedintelui Igor Dodon în contextul refuzului său de a numi noi miniştri din Guvernul Filip, anunţă Deschide.md. Igor Dodon a comentat pe Facebook, afirmând că CC a comis o dublă ilegalitate şi că decizia "ridică mari semne de întrebare privind profesionalismul şi independenţa judecătorilor Curţii".

RomaniaTV.net
24 sept. 2018, 10:22
Curtea Constituţională i-a suspendat din nou atribuţiile preşedintelui Dodon. Prima reacţie a preşedintelui moldovean

Conform Constituţiei, preşedintele poate respinge candidaturile doar o singură dată, iar dacă premierul le înaintează repetat, este obligat să semneze decretele.

„Prin decizia sa de a suspenda din funcţie Preşedintele ales legitim şi prin vot direct de către cetăţenii Republicii Moldova, Curtea Constituţională a comis o dublă ilegalitate: a zădărnicit încercarea mea de a stopa o gravă încălcare de legislaţie şi a dat posibilitate ca această încălcare să fie promovată de un aşa-numit preşedinte interimar”, a replicat Dodon într-o postare pe Facebook..

El a explicat că Silvia Radu nu poate fi numită în funcţia de ministru al Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale pentru că nu îndeplineşte toate cerinţele conform Legii cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public, iar Nicolae Ciubuc, propus pentru funcţia de ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, nu corespunde criteriilor de integritate şi că, deşi cei de la guvernare ştiu foarte bine despre abaterile penale pe care le-a comis, insistă pe promovarea sa într-o funcţie atît de importantă.

„Regret că, în loc să stopeze încălcările grave comise de guvernare, Curtea Constituţională dă undă verde promovării lor în continuare. Aceasta ridică mari semne de întrebare privind profesionalismul şi independenţa judecătorilor Curţii. Cei de la putere şi instituţiile pe care le controlează pur şi simplu nu-şi dau seama de gravitatea acţiunilor lor şi de consecinţele ce vor surveni. Însă, mai devreme sau mai tîrziu, pentru toate aceste încălcări vor trebui să plătească. Şi vor răspunde aşa cum prevede legislaţia în vigoare, pe care ei astăzi o încalcă cu atîta neruşinare, promovîndu-şi interesele înguste de partid”, a conchis Dodon.

Anterior, Igor Dodon a fost suspendat din funcţie de trei ori prin decizia Curţii Constituţionale. Prima dată, în octombrie 2017, după ce a refuzat să semneze decretul de numire a ministrului Apărării, iar la sfârşitul lunii decembrie – decretele altor şapte noi membri ai Guvernului.

De asemenea, la începutul lunii ianuarie preşedintele a fost suspendat temporar pentru că nu a promulgat Legea antipropagandă. De fiecare dată, documentele au fost semnate de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.