Curtea de Apel Bucureşti a ridicat controlul judiciar pe cauţiune pentru Dan Adamescu în dosarul falimentării Astra Asigurări

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au ridicat, vineri, controlul judiciar pe cauţiune pentru Dan Adamescu, în dosarul falimentării Astra Asigurări, omul de afaceri fiind în continuare internat, sub pază, într-un spital privat. El execută, din 27 mai, pedeapsa de patru ani şi patru luni primită în dosarul în care a fost acuzat că a mituit doi judecători pentru pronunţarea unor soluţii favorabile în dosare de insolvenţă ale unor firme ale sale.

30 dec. 2016, 16:02
Curtea de Apel Bucureşti a ridicat controlul judiciar pe cauţiune pentru Dan Adamescu în dosarul falimentării Astra Asigurări

Instanţa Curţii de Apel a admis, vineri, contestaţia lui Dan Adamescu faţă de măsura controlului judiciar pe cauţiune în dosarul în care omul de afaceri a fost trimis în judecată, alături de fosta şefă a Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor Angela Toncescu, pentru prejudicierea Astra Asigurări cu peste 800 de milioane de lei. Decizia magistraţilor este definitivă.

Procurorii fixaseră cauţiunea la 40 de milioane de lei în acest caz.

Dan Adamescu şi fosta şefă a Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor Angela Toncescu au fost trimişi în judecată, în 20 decembrie, pentru abuz în serviciu şi spălarea banilor în dosarul falimentării Astra Asigurări, alături de alte opt persoane cu funcţii de conducere în Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, prejudiciul în acest caz fiind estimat la peste 800 de milioane de lei.

Procurorii au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar pe cauţiune, a omului de afaceri Dan Adamescu, preşedinte al Consiliului de Supraveghere al SC Asigurare Reasigurare Astra SA şi administrator al SC The Nova Group Investments Romania SA şi SC Epsilon Estate Provider SR, pentru abuz în serviciu în formă calificată, complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (două infracţiuni) şi  spălare a banilor, anunţă DNA, scrie News.ro.

În acelaşi dosar a fost trimisă în judecată şi Angela Toncescu, fost preşedinte al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (actuala Autoritate de Supraveghere Financiară) pentru două infracţiuni de abuz în serviciu.

Alături de Dan Adamescu şi Angela Toncescu, au mai fost trimişi în judecată, tot pentru abuz în serviciu, Tudor Baltă şi Constantin Buzoianu, la data faptei vicepreşedinţi ai Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Dan Constantinescu, Daniela Popa, Corneliu-Silviu Moldoveanu, membri ai Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Anabella Ruse, director general al Direcţiei Generale Autorizări din cadrul Comisiei de Supraveghere al Asigurărilor, Marinela Nemeş, director general al Direcţiei Generale Juridice din cadrul Comisiei de Supraveghere al Asigurărilor şi Carmen-Gabriela Ivan, director general al Direcţiei Generale Stabilitate Financiară şi Actuariat din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.

„Inculpatul Adamescu Dan Grigore, preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Societăţii de Asigurare Reasigurare Astra SA, în perioada 2011-2013, a administrat în mod defectuos societatea Astra, în scopul obţinerii unor avantaje personale sau în favoarea grupului de firme afiliate. Administrarea defectuoasă a constat în utilizarea unor practici/metode ilegale pentru a cosmetiza situaţia financiară a societăţii Astra, măsuri de natură să acopere activitatea infracţională, dar care, în subsidiar, au determinat şi alterarea gravă a mecanismelor de funcţionare a pieţei interne a asigurărilor”, se arată în rechizitoriu.

Procurorii DNA mai susţin că anumite persoane din conducerea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor au făcut demersuri pentru a-l favoriza pe Dan Adamescu, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu.

„În perioada 2011-2013, inculpatul Adamescu Dan Grigore, în calitate de reprezentant, în fapt şi în drept, al Societăţii de Asigurare Reasigurare Astra SA, cu încălcarea unor dispoziţii din Codul fiscal şi a legislaţiei aplicabile pieţei asigurărilor şi reasigurărilor, a efectuat o serie de demersuri păguboase pentru societate, în sensul că a lipsit-o de lichidităţile necesare desfăşurării activităţii de asigurare; de asemenea, raportările distorsionate făcute i-au împiedicat pe reprezentanţii ASF să supravegheze activitatea Astra, astfel încât să asigure protecţia asiguraţilor şi să contribuie la menţinerea stabilităţii pieţei asigurărilor. Drept urmare, societatea ASTRA a intrat în procedura administrării speciale şi ulterior în faliment, paguba produsă patrimoniului acesteia fiind în sumă de 795.387.999 lei”, arată anchetatorii.

Ei mai susţin că omul de afaceri Dan Adamescu a dispus acordarea de împrumuturi societăţilor afiliate, în sumă de 105.999.859 lei (reprezentând împrumut nerestituit), fără a manifesta vreun interes în evaluarea riscului de credit şi fără să ia măsuri astfel încât să fie protejate resursele financiare ale societăţii de asigurare Astra.

De asemenea, Adamescu ar fi dispus, potrivit procurorilor, semnarea unui contract de cesiune prin care Astra SA, în calitate de cesionar, s-a obligat să plătească integral datoria unei firme către o bancă, în condiţiile în care firma respectivă era în procedură de faliment.

„De menţionat este faptul că firma respectivă făcea parte din grupul firmelor afiliate societăţii Astra. Datoria respectivă era de 1.594.564,89 de euro şi 10.000 de dolari, la care se adăuga o dobândă anuală de 6 la sută. În cadrul procedurii de faliment a firmei, societatea Astra a încasat doar suma de 358.768 lei”, potrivit rechizitoriului.

Procurorii mai arată că, într-un alt context, în perioada iunie-iulie 2011, Dan Adamescu, în calitate de reprezentant al Epsilon Estate Provider, a folosit suma de 68.322.510 lei la achiziţionarea unor acţiuni, reprezentând 17 la sută din capitalul social al Societăţii Astra SA.

„Această sumă provenea chiar din lichidităţile societăţii de asigurare Astra SA. Inculpatul Adamescu Dan Grigore a ascuns însă provenienţa banilor prin simularea unor contracte de împrumut acordate unei alte societăţi controlate de acesta (Medien Holding)”, precizează anchetatorii.

În rechizitoriu se mai arată că, la 21 iunie 2011, la cererea lui Adamescu, conducerea Comisiei de Supraveghere al Asigurărilor a aprobat intenţia societăţii Epsilon Estate Provider de a achiziţiona un pachet de acţiuni Astra SA, deşi firma respectivă nu îndeplinea condiţiile financiare pentru a deveni acţionar semnificativ la o societate de asigurări.

„Achiziţionarea pachetului de acţiuni a fost aprobată de inculpaţii Toncescu Angela – preşedinte al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (actuala ASF), Baltă Tudor şi Buzoianu Constantin – vicepreşedinţi ai Consiliului de Supraveghere a Asigurărilor, Constantinescu Dan, Popa Daniela şi Moldoveanu Corneliu-Silviu – membri ai Consiliului de Supraveghere a Asigurărilor, Ruse Anabella – director general al Direcţiei Generale Autorizări din cadrul Comisiei de Supraveghere al Asigurărilor, Nemeş Marinela – director general al Direcţiei Generale Juridice din cadrul Comisiei de Supraveghere al Asigurărilor şi Ivan Carmen-Gabriela – director general al Direcţiei Generale Stabilitate Financiară şi Actuariat din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor. Aceştia, deşi cunoşteau că SC Epsilon Estate Provider SA nu îndeplinea condiţiile pentru a deveni acţionar semnificativ la o societate de asigurare, au aprobat acest lucru, respectiv au întocmit nota de aprobare a intenţiei de a deveni acţionar semnificativ”, susţin procurorii.

Ei mai spun că Dan Adamescu şi o altă persoană au transferat, în mod fictiv, riscurile de reasigurare către Panamerican Re (societate înfiinţată şi înregistrată într-un paradis fiscal), distorsionând raportarea poziţiei, a performanţei financiare şi a indicatorilor de prudenţialitate (marja de solvabilitate şi coeficientul de lichiditate).

„Astfel, s-a creat aparenţa de conformitate la regulile de prudenţialitate în vigoare, ceea ce a permis subscrierea în continuare de poliţe al căror risc nu era acoperit, nici din resurse proprii, nici prin programe adecvate de reasigurare.Adamescu Dan Grigore şi cealaltă persoană au obţinut un folos necuvenit, constând în preluarea pachetului de acţiuni de către un acţionar (pe care îl controlau) cu o situaţie financiară care nu îi permitea să îşi onoreze obligaţiile patrimoniale şi nici să asigure premisele pentru susţinerea activităţii Astra din surse proprii, în cazul în care situaţia financiară a acesteia se deteriora, fapt care s-a reflectat ulterior în dificultăţile financiare ale Astra”, se mai arată în rechizitoriu.

Procurorii mai susţin că Dan Adamescu a solicitat şi obţinut, la 14 august 2008, de la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), luarea în calculul marjei de solvabilitate disponibile, ca rezerve nete ascunse provenite din evaluarea activelor deţinute la o altă societate de asigurare, a sumei de 118.342.090,30 lei, în vederea îmbunătăţirii artificiale a indicatorilor de prudenţialitate.

„În lipsa acesteia, s-ar fi impus capitalizarea reală a societăţii Astra pentru a nu se ajunge la intrarea în insolvenţă a acesteia. Inculpata Toncescu Angela, în calitate de preşedinte al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (actuala Autoritate de Supraveghere Financiară), a emis o adresă prin care a acceptat solicitarea făcută în acest sens de reprezentanţii Societăţii de Asigurare Reasigurare Astra SA”, mai arată anchetatorii.

DNA precizează că, în cauză, Societatea de Asigurare Reasigurare Astra SA a declarat că se constituie parte civilă în cauză cu suma provizorie de 788.978.853,37 lei.

Totodată, Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) a declarat că se constituie parte civilă în cauză cu suma totală de 714.089.825,66 lei.

„Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a arătat că prin faptele inculpaţilor cercetaţi în prezenta cauză, la nivelul SAR ASTRA SA au fost reţinute, de către ASF, încălcări grave ale legislaţiei speciale privind activitatea de asigurare şi supraveghere a asigurărilor ce au condus la premisele declarării falimentului societăţii. De asemenea, s-ar fi cauzat şi o tulburare semnificativă a bunului mers al CSA (actual ASF), ca organism cu atribuţii de supraveghere a societăţilor de asigurare, constând în periclitarea protecţiei asiguraţilor şi a stabilităţii pieţei asigurărilor, având în vedere dificultăţile financiare majore constatate la nivelul SAR ASTRA SA şi măsurile fără precedent care au fost dispuse de către autoritate”, mai arată procurorii DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti cu propunerea de a se menţine măsura preventivă a controlului judiciar pe cauţiune faţă de omul de afaceri Dan Adamescu.

Procurororii cer, de asemenea, menţinerea sechestrului asigurător, până la concurenţa sumei de 857.301.363 lei asupra unor acţiuni şi părţi sociale pe care Dan Adamescu le deţine la diferite societăţi comerciale.

Dan Adamescu, în prezent internat, sub pază, într-un spital privat, execută, din 27 mai, pedeapsa de patru ani şi patru luni primită în dosarul în care a fost acuzat că a mituit doi judecători pentru pronunţarea unor soluţii favorabile în dosare de insolvenţă ale unor firme ale sale.

Prin aceeaşi sentinţă au fost condamnaţi foştii judecători Mircea Moldovan – la 12 ani şi două luni de închisoare, Ion Stanciu – la trei ani şi patru luni, Elena Rovenţa – la patru ani şi şase luni, Ciprian-Sorin Viziru – la patru ani şi patru luni de închisoare, toţi având pedepse cu executare.

Dan Adamescu a fost găsit vinovat de dare de mită pentru că le-a dat 20.000 de euro judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, ca aceştia să dispună soluţii favorabile în două dosare de insolvenţă.