Curtea de Conturi: MAE a acordat ilegal spor de limbă rară. Baconschi: Atacăm raportul în justiţie

318 angajaţi ai MAE, care cunosc limbi precum spaniolă şi italiană, au primit în 2010 sporuri de limbă rară. Este numai una dintre neregulile constatate de Curtea de Conturi la ministerul condus de Baconschi, în raportul pe 2010. MAE a anunţat că va contesta raportul în justiţie.

RomaniaTV.net
10 ian. 2012, 11:04
Curtea de Conturi: MAE a acordat ilegal spor de limbă rară. Baconschi: Atacăm raportul în justiţie

„Este vorba despre nişte critici făcute şi la adresa MAE, ca şi în cazul celorlalte instituţii publice de către Curtea de Conturi, într-un raport, dar pe care îl contestăm inclusiv în justiţie”, a declarat marţi ministrul de Externe, Teodor Baconschi, citat de Mediafax.

Anunţul ministrului a venit după ce Curtea de Conturi a decis să nu emită certificatul de conformitate pentru contul de execuţie a bugetului MAE pe anul 2010, anunţând că vor fi dispuse măsuri pe care ministerul trebuie să le ducă la îndeplinire în vederea înlăturării abaterilor constatate, pentru stabilirea întinderii prejudiciilor şi dispunerea măsurilor pentru recuperarea acestora.

Între altele, instituţia a constatat „acordarea nelegală a unui spor de 10%, la salariul tarifar de încadrare, pentru cunoaşterea şi folosirea unei limbi străine rare, unui număr de 318 persoane”.

„Sporul de limbi rare a fost acordat, în fapt, pentru cunoaşterea şi utilizarea unor limbi de circulaţie internaţională, pentru cunoaşterea şi utilizarea cărora legiuitorul nu a considerat necesar a acorda un drept salarial suplimentar, aceasta fiind o condiţie stabilită pentru încadrarea în MAE şi intrarea în Corpul diplomatic şi consular al României. Niciunul din cei 318 angajaţi nu întrunesc condiţiile legale pentru a beneficia de sporul de limbă rară, întrucât nu au prevăzută această obligaţie în fişa postului, nu s-a justificat încadrarea limbilor cunoscute de salariaţi în categoria «limbi rare» şi nu au adus dovezi că au utilizat, în exercitarea sarcinilor de serviciu, o altă limbă decât cea de circulaţie internaţională. Valoarea estimativă a prejudiciului însumează 1.347 mii lei reprezentând drepturi băneşti necuvenite”, precizează raportul.

Curtea de Conturi a mai constatat că au fost acordate două drepturi salariale (spor de 15% pentru confidenţialitate şi indemnizaţia de 15% pentru cifru de stat), în condiţiile în care nu toate aceste persoane au acces şi lucrează cu cifru de stat.

„Indemnizaţia de 15% pentru cifru de stat a fost acordată nelegal personalului MAE de la data obţinerii autorizaţiei de acces la informaţii clasificate, întrucât legiuitorul a reglementat dreptul de acordare numai pentru cifrul de stat personalului care lucrează cu acesta”, se arată în raport.

În raportul Curţii de Conturi se mai precizează că jumătate din cheltuielile făcute cu pavilionul României de la EXPO Shanghai, respectiv 10.488 mii lei, au fost pentru construcţia şi dotarea pavilionului Greenopolis, care a fost vândut apoi cu 1.425 mii lei, adică 13,59% din valoarea iniţială.

De asemenea, s-a constatat „lipsa unor bunuri de natura obiectelor de inventar şi mijloace fixe, transferate la Ambasada României din Beijing, la finalizarea EXPO2010 Shanghai, China”, cu o valoare estimativă ce însumează 53 mii lei.