Curtea de Conturi: MAE a acordat ilegal spor de limbă rară. Baconschi: Atacăm raportul în justiţie

318 angajaţi ai MAE, care cunosc limbi precum spaniolă şi italiană, au primit în 2010 sporuri de limbă rară. Este numai una dintre neregulile constatate de Curtea de Conturi la ministerul condus de Baconschi, în raportul pe 2010. MAE a anunţat că va contesta raportul în justiţie.
Romania TV
10 ian. 2012, 11:04
Curtea de Conturi: MAE a acordat ilegal spor de limbă rară. Baconschi: Atacăm raportul în justiţie

„Este vorba despre nişte critici făcute şi la adresa MAE, ca şi în cazul celorlalte instituţii publice de către Curtea de Conturi, într-un raport, dar pe care îl contestăm inclusiv în justiţie”, a declarat marţi ministrul de Externe, Teodor Baconschi, citat de Mediafax.

Anunţul ministrului a venit după ce Curtea de Conturi a decis să nu emită certificatul de conformitate pentru contul de execuţie a bugetului MAE pe anul 2010, anunţând că vor fi dispuse măsuri pe care ministerul trebuie să le ducă la îndeplinire în vederea înlăturării abaterilor constatate, pentru stabilirea întinderii prejudiciilor şi dispunerea măsurilor pentru recuperarea acestora.

Între altele, instituţia a constatat „acordarea nelegală a unui spor de 10%, la salariul tarifar de încadrare, pentru cunoaşterea şi folosirea unei limbi străine rare, unui număr de 318 persoane”.

„Sporul de limbi rare a fost acordat, în fapt, pentru cunoaşterea şi utilizarea unor limbi de circulaţie internaţională, pentru cunoaşterea şi utilizarea cărora legiuitorul nu a considerat necesar a acorda un drept salarial suplimentar, aceasta fiind o condiţie stabilită pentru încadrarea în MAE şi intrarea în Corpul diplomatic şi consular al României. Niciunul din cei 318 angajaţi nu întrunesc condiţiile legale pentru a beneficia de sporul de limbă rară, întrucât nu au prevăzută această obligaţie în fişa postului, nu s-a justificat încadrarea limbilor cunoscute de salariaţi în categoria «limbi rare» şi nu au adus dovezi că au utilizat, în exercitarea sarcinilor de serviciu, o altă limbă decât cea de circulaţie internaţională. Valoarea estimativă a prejudiciului însumează 1.347 mii lei reprezentând drepturi băneşti necuvenite”, precizează raportul.

Curtea de Conturi a mai constatat că au fost acordate două drepturi salariale (spor de 15% pentru confidenţialitate şi indemnizaţia de 15% pentru cifru de stat), în condiţiile în care nu toate aceste persoane au acces şi lucrează cu cifru de stat.

„Indemnizaţia de 15% pentru cifru de stat a fost acordată nelegal personalului MAE de la data obţinerii autorizaţiei de acces la informaţii clasificate, întrucât legiuitorul a reglementat dreptul de acordare numai pentru cifrul de stat personalului care lucrează cu acesta”, se arată în raport.

În raportul Curţii de Conturi se mai precizează că jumătate din cheltuielile făcute cu pavilionul României de la EXPO Shanghai, respectiv 10.488 mii lei, au fost pentru construcţia şi dotarea pavilionului Greenopolis, care a fost vândut apoi cu 1.425 mii lei, adică 13,59% din valoarea iniţială.

De asemenea, s-a constatat „lipsa unor bunuri de natura obiectelor de inventar şi mijloace fixe, transferate la Ambasada României din Beijing, la finalizarea EXPO2010 Shanghai, China”, cu o valoare estimativă ce însumează 53 mii lei.

 

DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan a anunțat oficial TVA mai mare pentru toți. Guvernul reduce la două cote, una ajunge la 21%
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Rezultate Evaluarea Națională 2025. La ce oră se afișează, de fapt, notele pe 3 iulie. Admitere liceu 2025 în urma notelor obținute
Capital.ro
NU se mai eliberează buletin vechi. Decizia MAI pentru românii care schimbă cartea de identitate
Playtech.ro
Ce pensie vei avea după reţinerea CASS dacă acum iei 4.000 de lei? Ce se taxează, de fapt?
DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Electrocasnicele care reduc consumul de energie: ce trebuie să știi despre eticheta energetică
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: 'În final, a cedat și inima' 😢
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
TAXĂ suplimentară în România. Se introduce în toată țara. Premierul a anunțat personal: De la 1 ianuarie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Ordin la Casa de Pensii! Se schimbă calculul la vechimea în muncă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări