Curtea de Conturi: Romgaz a vândut ilegal gaze în valoare de peste 160 de milioane de lei

Curtea de Conturi a constatat, în urma unui control derulat în acest an la Romgaz, faptul că producătorul ar fi vândut gaze în valoare de peste 160 de milioane de lei fără a respecta legislația și a cerut companiei să recupereze acest prejudiciu, se arată într-un referat explicativ privind convocatorul Adunării Generale a Acționarilor Romgaz din 11 august.

14 iul. 2016, 13:44
Curtea de Conturi: Romgaz a vândut ilegal gaze în valoare de peste 160 de milioane de lei

În document, Consiliul de Administrație al Romgaz explică de ce propune acționarilor angajarea unor case de avocatură cu experiență care să reprezinte compania în diferendele cu Curtea de Conturi și cu Comisia Europeană.

„Conform unor interpretări pe care le considerăm a fi subiective și eronate ale legislației, făcute de către auditorii Curții de Conturi, constatarea/decizia obligă Romgaz să întreprindă măsuri în vederea recuperării unor sume mari de bani de la diverși clienți și parteneri comerciali, demers ce nu se va putea realiza decât prin intermediul derulării unor proceduri legale litigioase (valoarea presupusului prejudiciu vehiculat/estimat de către Curtea de conturi depășind suma de 160 milioane lei)’, menționează documentul.

Reprezentanții Romgaz au precizat că au formulat deja o contestație administrativă împotriva deciziei Curții de Conturi, pe care o consideră greșită pe aspecte punctuale.

„Contestația urmează să fie soluționată, în termen legal, de către forurile ierarhic superioare celor care au efectuat controlul, conform cu prevederile legale incidente din legea de organizare și funcționare a Curții de Conturi. În funcție de decizia definitivă care urmează a fi emisă de către Curtea de Conturi, Romgaz va analiza și va proceda în consecință, existând și posibilitatea legală
conferită de legiuitorul român de a ne adresa instanțelor de judecată competente cu soluționarea acestor genuri de litigii”, se arată în răspunsul Romgaz, citat de Agerpres.

Reprezentanții companiei nu au răspuns  la întrebările referitoare la neregulile constatate în urma controlului Curții de Conturi.

Oficialii Romgaz mai susțin în documentul AGA că vor uza de toate mijloacele legale pe care le vor avea la îndemână pentru a-și apăra drepturile și interesele legitime, având în vedere că măsurile dispuse de Curtea de Conturi pot duce la pierderi și prejudicii semnificative în dauna patrimonială a Romgaz.

În prezent, aparatul juridic al societății este compus din șapte consilieri juridici, care se ocupă de toate domeniile de interes (comercial, muncă, civil, penal, achiziții, economic, reglementări etc), iar gradul lor de încărcare este unul ridicat, motivează conducerea companiei.

„Mai mult, decizia Curții de Conturi vizează și recuperarea unor sume de bani de la angajați (a se vedea punctul cu privire la decontarea biletelor de avion), sume de care au beneficiat și unii angajați din cadrul aparatului juridic propriu”, se mai arată în referat.

Totodată, un alt diferend pentru care Romgaz vrea să angajeze avocați este ancheta derulată de Comisia Europeană (CE) pe piața gazelor din România. Potrivit unei decizii din 30 mai 2016, Romgaz, Trangaz și OMV Petrom sunt suspectate că ar fi făcut o înțelegere pentru a nu exporta gaze din România sau că ar fi blocat ori întârziat luarea măsurilor necesare pentru crearea cadrului legal și tehnic pentru realizarea exporturilor, ceea ce ar constitui o încălcare a tratatului de aderare la Uniunea Europeană.

„Chiar dacă, la momentul de față, finalitatea acțiunii de control a CE este necunoscută ori nu poate fi anticipată, dar având în vedere tema acestuia, precum și modul de înțelegere a unor mecanisme naționale de către Comisia Europeană (…), chiar dacă Romgaz nu a făcut și nu face parte din înțelegeri antitrust sau anticoncurențiale, există o anumită temere că societatea ar putea fi sancționată în vreun fel sau obligată să aibă o anumită conduită impusă prin finalitatea controlului, cu mențiunea că pe tema exportului de gaze este declanșată și o procedură de infringement împotriva României. De regulă, sancțiunile pe care le impune CE, la fel și în cazul Consiliului Concurenței, fiind stabilite în procent pe cifra de afaceri a companiilor, corespunzător cu gravitatea constatărilor”, se mai arată în referata AGA.

Reprezentanții Romgaz au arătat că cei șapte juriști ai companiei nu au expertiza de a asigura reprezentarea societății în fața instanțelor internaționale.

„Având în vedere, pe de o parte, că sumele contestate sunt semnificative, cu potențial impact negativ în activitatea societății — cu posibilă proiecție directă pe profit și potențial de a genera efecte nedorite/negative care ar putea leza drepturile și interesele societății, ale acționarilor și statului român, inclusiv cu potențial negativ asupra acțiunilor și valorii de piață a companiei, cu o anticipată mediatizare din partea presei, având în vedere și importanța strategică a Romgaz în sistemul energetic național, și pe de altă parte ținând cont de faptul că spezele și domeniile care trebuie sau care vor trebui abordate în aceste cazuri sunt foarte complexe, cu implicații deosebite pentru care consilierii juridici ai Romgaz nu au expertiză și specializare la nivelul necesar (mai ales în cazul controlului efectuat de către CE), se consideră de către conducerea executivă a societății ca fiind necesară și utilă o colaborare cu case de avocatură specializate și cu expertiză pe aceste domenii de drept, care să sprijine aparatul juridic propriu al Romgaz în derularea și soluționarea acestor situații de drept cu potențial litigios major”, mai precizează documentul citat.

Pe data de 6 iunie, oficiali ai Comisiei Europene au derulat inspecții inopinate la sediile Romgaz, Transgaz și OMV Petrom, aceste companii fiind suspectate de faptul că s-ar fi înțeles între ele pentru a bloca exportul de gaze din România către alte state membre UE.

Și Transgaz vrea să contracteze servicii de consultanță, asistență și reprezentare juridică în această anchetă a Comisiei Europene.

„Inspecția inopinată a Direcției Concurență a Comisiei Europene s-a desfășurat în perioada 06.06.2016 — 09.06.2016 la sediile situate în Mediaș și București, iar, la data de 09.06.2016 la încheierea inspecției la fața locului, inspectorii UE au selectat date/documente stocate pe 3 DVD-uri, din care un DVD a fost lăsat la sediul societății, și s-a semnat lista datelor selectate cu relevanță pentru inspectorii UE raportat la obiectul acțiunii de inspecție”, se arată într-un document explicativ privind convocatorul Trangaz pentru Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor din 1 august.