Curtea Supremă a decis reţinerea fostului preşedinte al Columbiei, Alvaro Uribe

Decizia Curţii Supreme va marca primul caz din Columbia în care s-a ordonat reţinerea unui preşedinte. 

05 aug. 2020, 04:45
Curtea Supremă a decis reţinerea fostului preşedinte al Columbiei, Alvaro Uribe

Fostul preşedinte columbian Alvaro Uribe a anunţat marţi că o instanţă a Curţii Supreme a ordonat reţinerea sa, în cadrul unei investigaţii privind influenţarea unor martori şi fraudă, transmite Reuters potrivit Agerpres

Uribe, un mentor al preşedintelui Ivan Duque, care în prezent este senator, a declarat în repetate rânduri că este nevinovat şi a pus sub semnul întrebării independenţa curţii.

La ora transmiterii ştirii instanţa nu îşi publicase decizia şi nu este clar dacă Uribe, o figură politică controversată, va fi în arest la domiciliu sau în spatele gratiilor.

“Privarea mea de libertate provoacă o tristeţe profundă soţiei, familiei mele şi columbienilor care consideră că am făcut ceva bun pentru ţară”, a scris Uribe pe Twitter.

Decizia Curţii Supreme va marca primul caz din Columbia în care s-a ordonat reţinerea unui preşedinte. Duque l-a susţinut în repetate rânduri pe Uribe şi a spus că acestuia ar trebui să i se permită să se apere în libertate.

Cazul are legătură cu un conflict vechi între Uribe, care este de orientare de dreapta, şi senatorul de stânga Ivan Cepeda. În 2012, Uribe l-a acuzat pe Cepeda că ar fi orchestrat un complot pentru a-l asocia cu grupări paramilitare de dreapta.

În 2018, instanţa a declarat că Cepeda a colectat informaţii de la foşti luptători în cadrul activităţii sale şi că nu a plătit sau presat foşti paramilitari.

În schimb, Uribe a fost cel vinovat, potrivit instanţei, care a adăugat că aliaţii acestuia au întreprins noi eforturi de influenţare a martorilor, chiar şi după hotărârea sa iniţială.

Uribe şi parlamentarul Alvaro Hernan Prada riscă condamnări la închisoare de până la 12 ani. O astfel de condamnare l-ar pune pe Uribe în rândul altor foşti preşedinţi ai Americii Latine, între care Lula da Silva, din Brazilia, şi Alberto Fujimori, din Peru, care fost condamnaţi la pedepse privative de libertate.

Uribe este cunoscut pentru o ofensivă agresivă împotriva gherilelor marxiste, în perioada 2002 – 2010. El şi familia sa sunt acuzaţi de multă vreme de legături cu grupări paramilitare. Fratele său Santiago se confruntă în prezent cu o acuzaţie de omor.


loading...