Curtea Supremă din India, verdict în cazul unui viol în grup: Vinovaţii au primit pedeapsa cu moartea

Curtea Supremă din India a decis, vineri, condamnarea la moarte a patru bărbați găsiţi vinovaţi în cazul violului în grup comis în decembrie 2012 într-un autobuz în New Delhi, abuz soldat cu decesul victimei la spital, la două săptămâni după producerea faptelor.

05 mai 2017, 09:42
Curtea Supremă din India, verdict în cazul unui viol în grup: Vinovaţii au primit pedeapsa cu moartea

Jyoti Singh a fost acostată și violată de cinci bărbați adulți și un minor într-un autobuz în mișcare în noaptea de 16 decembrie 2012. Ea a murit într-un spital din Singapore două săptămâni mai târziu.

Dintre cei șase acuzați în acest caz, unul a fost găsit decedat în celula în care era închis, iar minorul a fost eliberat în decembrie 2015 după ce a stat trei ani într-o școală de corecție.

Ceilalți patru acuzați — Akshay Thakur, Vinay Sharma, Pawan Gupta și Mukesh Singh — au fost condamnați la moarte de instanțe inferioare, decizie pe care au contestat-o la Curtea Supremă. ”Am cerut Curții să țină cont de situația familiilor lor și de vârsta lor ca circumstanțe atenuante. Ei nu sunt recidiviști. Ar trebui să li se ofere șansa de a se corecta”, a declarat avocatul acuzaților, A.P. Singh.

”Sunt sigură că instanța supremă va anunța sentința de condamnare la moarte. Curtea Supremă îi va face dreptate fiicei mele. Se va da un exemplu pentru restul lumii”, a declarat Asha Devi, mama victimei, pentru cotidianul ”Times of India”.

În cazul în care Curtea Supremă respinge apelul acuzaților, aceștia se mai pot adresa instanței de încă două ori. În cazul menținerii condamnării la moarte, ei pot solicita președintelui Indiei comutarea sentinței în închisoare pe viață.