Custodele Coroanei, Margareta, şi Principele Radu vor petrece sărbătorile de Crăciun şi de Anul Nou la Săvârşin

Custodele Coroanei, Margareta, şi Principele Radu vor petrece sărbătorile de Crăciun şi de Anul Nou la Castelul Regal Săvârşin.
Alina Costache
29 nov. 2022, 12:20
Custodele Coroanei, Margareta, şi Principele Radu vor petrece sărbătorile de Crăciun şi de Anul Nou la Săvârşin

Custodele Coroanei, Margareta, şi Principele Radu vor petrece sărbătorile de Crăciun şi de Anul Nou la Săvârşin. Fundaţia Colecţia Regală va organiza în zilele premergătoare Ajunului evenimente publice în Satul Regal, la care sunt aşteptaţi români din toate colţurile ţării şi din Republica Moldova, informează, marţi, Familia Regală a României, într-o postare pe Facebook.

Familia Regală va oferi cadouri de Crăciun în localitatea Săvârşin familiilor nevoiaşe, oamenilor în vârstă şi copiilor.

Vor avea loc concerte de colinde şi, în ziua de 24 decembrie, vor fi primiţi dubaşii din Săvârşin, o tradiţie păstrată cu fidelitate generaţii de-a rândul.

La întâlnirea de la amiaza zilei de Ajun sunt aşteptaţi să participe primarul comunei, preotul paroh, locuitori ai Săvârşinului şi ai comunelor vecine.

Pe toată durata zilelor de sărbătoare, magazinul de suveniruri va fi deschis între orele 9,00 şi 18,00.

 

Castelul Săvârşin, cinci secole de istorie. Cum a ajuns în posesia Regelui Mihai I

Primul proprietar cert al Domeniului Săvârșin a fost baronul András de Forray, născut în anul 1718, probabil la Săvârșin. El a fost funcționar public în Monarhia Habsburgică și a ocupat pozițiile de consilier guvernamental și comisar adjunct de poliție.

Pe 9 iunie 1784, în timpul răscoalei țăranilor conduși de Petre Baciu, baronul a fost răpit și, ulterior, eliberat după negocieri cu autoritățile. Pe 9 noiembrie 1784, conacul a fost incendiat de răsculați. În mod sigur, incendiul nu a distrus integral clădirea, lucru dovedit de faptul că noul conac avea să fie construit doar două decenii mai târziu. La incendiu a dispărut însă întreaga arhivă a familiei, astfel încât multe dintre detaliile legate de proprietatea și despre viața familiei Forray nu vor fi niciodată cunoscute.

Fiul baronului, András de Forray junior, și soția sa Júlia Brunswick de Korompa sunt cei care au ridicat noua clădire a conacului de la Săvârșin. Varianta a doua a castelului a fost construită între anii 1805 și 1816. Tânărul cuplu a construit un edificiu în stil neo-clasic la Săvârșin, iar arhitectul de grădini Heinrich Nebbien a fost rugat să deseneze planurile parcului nou-ridicatei clădiri.

Dacă este adevărată mențiunea din unele surse istorice că Ludwig van Beethoven a venit la Săvârșin în anul 1807, atunci marele compozitor nu a putut fi decât musafirul baronului András junior și al soției lui, contesa Júlia.

Următorii proprietari ai castelului au fost fiica lui András de Forray junior, Júlia Forray de Nádasdy, și soțul ei, contele Lipót de Nádasdy.

Se spune că Franz Liszt a vizitat de mai multe ori domeniul și că a cântat la pianul din salonul mare al castelului. Dacă Liszt a vizitat Săvârșinul în timpul turneului său din 1846-1847, atunci este probabil că acest lucru s-a întâmplat între 7 și 17 noiembrie 1846, când marele muzician s-a aflat în Banat. La Săvârșin, gazdele lui Liszt nu puteau fi decât contesa Júlia de Brunswick de Forray, proprietara castelului, contele Yván de Forray, fiul ei, el însuși muzician, și contesa Júlia Forray de Nádasdy cu soțul ei, contele Lipót de Nádasdy.

În a doua ridicare topografică militară a Imperiului Austriac, realizată în anii 1836- 1852, Domeniul Săvârșin apare cu parcul mărit la 20 de hectare, cu exact conturul lui de astăzi.

Contele Ferenc Paula Jozsef Lipot Nádasdy, fiul lui Lipót și al Júliei, a fost următorul proprietar al castelului și parcului. El s-a căsătorit cu Ilona Zichy și a avut copii pe contesa Júlia Anna (1869-1939), pe contele Tamas (12 septembrie 1870 – 10 mai 1915), pe contesa Anna (1871-1872) și pe contesa Maria Irma. Deși a avut un urmaș pe linie masculină, pe contele Tamas, contele Ferenc a transmis proprietatea fiicei sale Maria Irma și soțului ei, Károly de Hunyady.

Varianta de astăzi a clădirii este rezultatul încă unei transformări, executată în anul 1905, când a fost adăugat un etaj pe capetele laterale ale castelului (la est și la vest). Aceste lucrări au fost făcute de Károly și Maria Irma.

După moartea soției sale, Maria Irma (în 1925), contele Károly Hunyady a fost unicul proprietar al domeniului, până în anul 1932.

În 1932, Antoniu Mocioni de Foeni, un respectat și influent personaj al Curții Regale, cumpără Domeniul Săvârșin (castelul, parcul, clădirile adiacente și pădurile). Domeniul de la Săvârșin a fost transformat în Societatea Anonimă „Corvin“, al cărei acționar majoritar era baronul Antoniu. Regele Mihai I cumpără proprietatea la 26 martie 1943 (coincidența face ca 26 martie să fie și ziua de naștere a primei fiice a regelui, Majestatea Sa Margareta, în anul 1949). Regele Mihai și mama sa, Regina Elena, vizitaseră castelul și proprietatea înainte de a deveni proprietari, ca musafiri ai familiei Mocioni, atât la Săvârșin, cât și la Bulci.

Sub directa supraveghere a Reginei-Mamă Elena, castelul este supus unor lucrări de reparații și modernizare în anii 1943-1945.

Din decembrie 1947 până la 1 iunie 2001, Familia Regală a fost absentă de la Castelul Săvârșin, care a fost confiscat de regimul comunist. În cei 54 de ani de confiscare, castelul a servit drept spital, școală și reședință de protocol.

În cele două decenii de la revenirea pe Domeniul Regal Săvârșin, sub directa conducere a Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei, castelul, parcul și clădirile de pe domeniu au fost reabilitate aproape în întregime.

„Primul lucru care îmi vine în minte când vorbesc despre Săvârșin este armonia castelului și a parcului. Proporții frumoase, culori extraordinare, o lumină caldă și plină, spațiu și tihnă. Armonia a fost completată – fără îndoială – de mâna bunicii mele, Regina-Mamă Elena, care a transformat edificiul într-un cămin plăcut, cald și elegant.

Pe urmă, există această amprentă istorică de neșters a întregului domeniu. Sute de ani din Evul Mediu și istoria modernă a Europei, într-un loc strâns legat de lumea puterii politice, economice și de efervescența culturală a celor cinci secole din urmă ale continentului.

Castelul și parcul de astăzi au, exact ca și în timpul vieții Regelui Mihai, un rol de catalizator, de punct vital în dezvoltarea comunității, de aceea am și făcut timp de atâția ani eforturi să refacem patrimoniul construit și patrimoniul natural”, spunea cutodele coroanei, Margareta.

Începând 10 mai 2021, Satul Regal și Parcul Regal au fost deschise vizitărilor în grupuri ghidate.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Care este suprafața reală a Bucureștiului? Capitala nu este cel mai mare oraș din țară
Capital.ro
Se schimbă banii. Anunț pentru cei cu care fac plăți cu cardul. Euro ia locul monedei naționale din 2026
Playtech.ro
Cum conduci o mașină diesel ca să consumi mai puțin. Regula pe care puțini o respectă
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Zile libere în iunie. Bugetarii au parte de încă o mini-vacanță
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Devine interzis la toate mașinile. UE va da ordin pentru orice țară. România nu va mai putea folosi
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Un detaliu te poate lăsa fără pensie în mai! Anunț pentru pensionarii care primesc banii prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ce-a înțeles BBC din scandalul Georgescu. Restul lumii încă așteaptă traducerea…