Cutremur cu magnitudine 4.2 în zona Vrancea

Trei seisme cu magnitudine mai mari de 4 au avut loc în ultimele trei zile în România. Două s-au produs în zona Vrancea, iar unul în zona Oltenia.

20 iun. 2023, 06:48
Cutremur cu magnitudine 4.2 în zona Vrancea

Cutremur în Vrancea. În ziua de 20 Iunie 2023 la ora 01:45:01 (ora locală a României) s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur mediu cu magnitudinea ml 4.2, la adâncimea de 131.5km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 52km NV de Buzau, 60km E de Brasov, 61km SE de Sfantu-Gheorghe, 63km NE de Ploiesti, 70km V de Focsani, 91km NE de Targoviste, anunţă INFP.

Gheorghe Mărmureanu, ipoteza în cazul cutremurului din Oltenia: „Deocamdată nu se pune problema unui cutremur catastrofal cel puțin până în 2040”
Un cutremur crustal, cu magnitudinea ML de 4,2 grade, s-a produs in ziua de luni, 19 iunie, in Nordul Olteniei, la Nord-Vest de municipiul Targu Jiu (judetul Gorj). Seismul face parte din secventa seismica declansata in Nordul Olteniei in luna februarie.Seismul a avut loc la ora locala 8h26min03sec (5h26min03sec UTC ). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul seismului a fost localizat in zona RUNCU-Depresiunea Targu Jiu, la 19 km Nord-Vest de TARGU JIU, judetul Gorj (45,15 grade latitudine Nordica, 23,07 grade longitudine Estica).Cutremurul s-a produs la adancimea de 14,0 km si a avut magnitudinea ML de 4,2 grade pe scara Richter. Intensitatea maxima a fost de V grade in zona epicentrala. Seismul a fost urmat de mai multe replici slabe.
Miscarea seismica a fost resimtita in judetul Gorj, in special in mai multe localitati din Depresiunea Targu Jiu. De asemenea, cutremurul a fost resimtit si in Depresiunea Petrosani (judetul Hunedoara).

Cutremur cu magnitudine 4.1 în Gorj. Update: Replică de aproape 3

Cutremurul a fost urmat de mai multe replici slabe, cu magnitudini de pana la 2,8 grade. Secventa seismica din Oltenia, declansata in luna februarie, a inclus peste 2.500 de cutremure pana in prezent, dintre care 3 seisme au avut magnitudini egale sau mai mari de 5,0 (cutremurele din 13 si 14 februarie, cu magnitudini ML de 5,2 si 5,7 grade, respectiv seismul din 20 martie cu magnitudinea ML 5,0).

Seismologul Gheorghe Mărmureanu spune că nu e vreo legătură între cutremurul din Turcia și cele din Gorj.

„Foarte multă lume leagă aceste cutremure de cele din Turcia, având în vedere că în Turcia au fost atât de multe cutremure și foarte puternice. Din ce am observat eu, cu toate aceste cutremure care au loc în Turcia, ajung în Marea Mediterană și apoi o iau prin partea de nord a Africii. Deci ele niciodată nu afectează partea dreaptă, mă refer la Balcani, la România. La începutul acestui secol au fost foarte multe cutremure în Turcia”, a spus Gheorghe Mărmureanu

Mărmureanu a explicat și care e ipoteza lui în acest caz. „Este o falie foarte puternică ce pleacă din Armenia, ajunge la Istanbul și apoi la stânga. Turcia este țara cutremurelor, de fapt. (…) În zona Vrancei e altă poveste şi deocamdată nu se pune problema unui cutremur catastrofal cel puțin până în 2040”, a completat Gheorghe Mărmureanu.