Cutremur cu magnitudine 4.6. S-a simţit în capitală

După cutremurul cu magnitudine 7.5 din Peru, au urmat zeci de seisme cu magnitudini de 3-5 în ţările riverane.

RomaniaTV.net
26 feb. 2019, 04:14
Cutremur cu magnitudine 4.6. S-a simţit în capitală

Cutremur cu magnitudine 4.6 în Chile. Seismul s-a produs la o adâncime de 40 de kilometri şi s-a simţit şi în capitala Santiago de Chile, deşi aceasta s-a aflat la peste 400 km de epicentrul seismului.

„Fosa Peru-Chile este o zonă care are parte des de cutremure mari”, a informat USGS, precizând că au avut loc alte 15 cutremure cu adâncimi intermediare pe o rază de 500 km de la epicentru în ultimii 100 de ani. 

În fiecare an, câteva mii de oameni îşi pierd viaţa într-un cutremur în întreaga lume. Deşi mulţi oameni asociază cutremurele cu catastrofele şi cred că un seism produce automat şi victime, în realitate lucrurile nu stau chiar aşa. 

Specialiştii estimează că anual au loc circa 1,3 milioane de cutremure, iar peste 7.000 de oameni îşi pierd viaţa în acestea. De altfel, numai în California au loc anual peste 10.000 de cutremure. Asta înseamnă că de fapt cutremurele produc victime mult mai rar decât se crede în general.   Deşi este greu de estimat corect, se pare că cel mai letal cutremur ar fi avut loc în China, în secolul XVI. Se pare că în cutremurul violent care a avut loc pe 23 ianuarie 1556, ar fi pierit aproape un milion de oameni, mai exact 830.000.

Cel mai violent cutremur a avut loc mai aproape de zilele noastre şi a fost pe un alt continent. Cutremurul cu cea mai mare magnitudine, de 9,5, a fost înregistrat în America de Sud, mai exact în Chile, pe 22 mai 1960. Termenul „magnitudine” este utilizat pentru a exprima gradul de intensitate al unui cutremur. În România, cel mai puternic cutremur a avut loc acum două secole, pe 1802, în zona Vrancea. Se estimează că acesta ar fi avut între 7.9 şi 8.2 grade pe scara Richter.   Unele cutremure pot avea efecte nebănuite. Aşa s-a întâmplat în 2004, când, spun anumiţi specialişti, un cutremur care a lovit Sumatra a scurtat ziua cu 6,8 microsecunde.   Tot în 2004, seismul care a generat un tsunami cumplit a slăbit o porţiune din falia San Andreas din California. Asta înseamnă că, uneori, cutremurele care se produc într-o parte a Terrei pot afecta puncte aflate în cealaltă parte a planetei. Însă cutremurele pot avea şi alte efecte. În 2002, un cutremur ar fi trezit vulcanul Etna, care a erupt la scurt timp după seism.