Cutremur cu magnitudine 4 în zona Vrancea

Cutremur în România, sâmbătă, 9 decembrie 2023. Seismul a fost cu magnitudine de moment peste 4, anunţă INFP.

09 dec. 2023, 20:44
Cutremur cu magnitudine 4 în zona Vrancea
"Este posibil un cutremur mare în 2035-2040!". Avertismentul teribil al fostului ministru Nicolae Noica, zis "Bulină Roşie"

Pământul s-a mișcat din nou în România, un nou cutremur a fost înregistrat pe seismograful de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

România continuă să fie extrem de activă din punct de vedere seismic. Zilnic, în țara noastră se produc cutremure de diferite intensități și magnitudini. Din fericire, în marea lor majoritate, acestea nu sunt extrem de puternice.

Cutremur cu magnitudine 4.8 în Vrancea. S-a simţit şi la Bucureşti

Sâmbătă seara, la ora 19:08, un cutremur de magnitudinea 4,0 a fost înregistrat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Seismul s-a produs în zona Buzăului, la o adâncime de 140 de kilometri.

Un cutremur de magnitudinea 5,8 zguduie centrul Ciudad de Mexico. Primarul capitalei mexicane anunţă că nu s-au înregistrat pagube

Un cutremur cu o magnitudine preliminară de 5,8 a zguduit joi centrul capitalei mexicane, Ciudad de Mexico, anunţă serviciul seismologic al Mexicului, relatează AFP.

Locuitori au ieşit în stradă în capitală după ce alerta de cutremur a răsunat puţin după ora locală 14.00 (22.00, ora României), a constat AFP.

Epicentrul a fost localizat în statul Puebla, la sud-vest de megalopolisul cu nouă milioane de locuitori.

”Nu se anunţă nicio pagubă în Ciudad de Mexico”, a anunţat imediat pe X primarul Marti Batres.

”Se pare că seismul nu a fost atât de puternic”, a încercat să calmeze preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador, promiţând informaţii noi.

Cutremur cu magnitudine 5.8. Locuitorii au ieşit pe străzile capitalei când a sunat alerta seismică

La 19 septembrie 1985, un cutremur de magnitudinea 8,1 a devastat o mare parte din capitala mexicană. Acest cutremur, al cărui epicentru se afla la vest, pe coasta la Oceanul Pacific, a zguduit atunci o bună parte din centrul şi sudul Mexicului.

Marele cutremur din 1985 s-a soldat cu 12.843 de morţi, potrivit unui bilanţ al actelor de deces oficiale publicate de ziarul Excelsior după 20 de ani, în 2015.

Organizaţii civile estimau la acea vreme un bilanţ de 20.000 de morţi. La exact 32 de ani de atunci, la 19 septembrie 2017, un cutremur de magnitudinea 7,1 s-a soldat cu 369 de morţi şi numeroase pagube în cartiere din centrul Ciudad de Mexico.

În 2002, un cutremur a avut loc pentru a treia oară la 19 septembrie, fără să facă victime. La fel ca în 2017, milioane de persoane au participat chiar înainte la un exerciţiu de simulare a unui cutremur, pe care autorităţile îl organizează la fiecare 19 septembrie.

Un sistem de alertare a fost implementat. În caz de cutremur, alarme se declanşează pe străzi şi în imobile, prevenind populaţia cu un minut înainte de cutremur.

Mexicul se află între cinci plăci tectonice, ale căror mişcări fac din această ţară una dintre cele mai seismice din lume, mai ales pe coasta de vest, la Oceanul Pacific.

O parte a Ciudad de Mexico, mai ales centrul megalopolisului, se află pe un sol noroios, ceea ce-l face deosebit de sensibil la cutremure.