Cutremur cu magnitudine 5.2 în Japonia

Un cutremur cu magnitudinea 5,2 s-a produs joi dimineaţă în regiunile din jurul Golfului Tokyo, fiind resimțit inclusiv în prefectura Chiba şi în capitala Japoniei.

11 mai 2023, 11:51
Cutremur cu magnitudine 5.2 în Japonia

Cutremur de 5,2 în Golful Tokyo. Conform agenției de presă Kyodo, mai multe persoane au fost rănite uşor.

Cutremurul s-a produs la ora locală 04:16. În orașul Kisarazu, seismul a atins nivelul 5 superior pe scara de intensitate seismică japoneză (formată din 7 trepte), iar în Kimitsu, din prefectura Chiba, nivelul 5 inferior.

Agenţia Japoneză de Meteorologie (JMA) defineşte drept nivel 5 superior o situaţie în care multor persoane le este greu să meargă în timpul producerii unui cutremur.

Nou val de cutremure în Turcia. Seismele, folosite şi în campania electorală
JMA arată că acesta a fost primul seism de nivel 5 superior produs în prefectura Chiba în ultimii 11 ani.

În urma seismului nu a fost emisă avertizare de tsunami. Pe de altă parte, în Kisarazu, ţiglele de pe acoperişurile mai multor case au fost smulse, în timp ce ferestrele clădirilor s-au spart.

Două femei, ambele în etate de 70 de ani, au suferit răni uşoare, anunță autoritățile din prefectura Chiba. Alte două persoane, din prefectura vecină Kanagawa, au fost rănite ușor. În Tokyo nu au fost raportate persoane rănite.

Gheorghe Mărmureanu are probleme de sănătate: „La cutremure nu simt nimic. Dorm buștean. Picioarele nu prea mă mai ascultă!
Sistemul de transport feroviar funcționează normal şi nu există întreruperi care să afecteze călătoriile oamenilor. Cutremurul de 5,2 a avut epicentrul în sudul prefecturii Chiba, la o adâncime de aproximativ 40 de kilometri. Inițial, JMA a raportat seismul ca având o magnitudine de 5,4, dar ulterior a revizuit datele în scădere, la 5,2.

Japonia: Cel puţin un mort şi 21 de răniţi în urma cutremurului de săptămâna trecută

Cel puţin o persoană a murit şi 21 au fost rănite în urma unui puternic cutremur produs vineri în Japonia, care a provocat alunecări de teren şi a blocat temporar circulaţia trenurilor de mare viteză, informează AFP.

Seismul cu magnitudinea 6,5 a avut loc la ora 14:42 (05:42 GMT) în prefectura Ishikawa (centru), potrivit Agenţiei meteorologice nipone (JMA), care estimase iniţial magnitudinea acestuia la 6,3.

Responsabilii JMA au avertizat locuitorii cu privire la posibile replici şi alunecări de teren în zilele următoare, însă au precizat că nu există riscul unui tsunami.