Cutremur cu magnitudine 6 la o adâncime mai mică de 10 km

Cutremurul s-a produs la o adâncime de de 6,8 kilometri şi a avut epicentrul în districtul Hualien din estul insulei, o regiune slab populată, conform informaţiilor oferite de biroul meteorologic, citate de Reuters.

20 iun. 2022, 09:17
Cutremur cu magnitudine 6 la o adâncime mai mică de 10 km

Un cutremur de magnitudinea 6.0 a avut loc, luni dimineaţă, în Taiwan. Nu s-au semnalat pagube sau victime, potrivit primelor informaţii, relatează AP.

Dezastru în cazul unui cutremur puternic în Bucureşti. 23.000 de clădiri ar fi afectate, iar 1.000 s-ar prăbuşi – RAPORT

Seismul s-a produs la ora locală 09:05, la o adâncime de 6,8 kilometri, în regiunea Hualien. Cutremurul s-a simţit aproape în tot Taiwanul, dar şi în provincia chineză Fujian.

VIDEO Cutremur puternic, au căzut rafturile din supermarket. Seism şi în zona Vrancea
Institutul american de seismologie a indicat că acesta s-ar fi produs la o adâncime de 10 kilometri. Până în prezent, nu au fost raportate pagube în urma seismului care a fost resimţit în întreaga insulă.

Taiwan se află în apropierea joncţiunii a două plăci tectonice şi este predispus la cutremure. Peste 100 de oameni şi-au pierdut viaţa în cutremurul din 2016, în timp ce un seism cu magnitudinea 7,3 grade pe scara Richter a făcut peste 2.000 de victime în 1999.

  • Cutremur cu magnitudinea 5,1, resimţit în Pakistan şi Afganistan

Un seism cu magnitudinea 5,1 a zguduit vineri mai multe zone din Pakistan şi Afganistan, stârnind teamă în rândul locuitorilor care s-au grăbit să iasă din clădiri rezidenţiale şi comerciale, informează agenţia DPA.

Mişcările telurice intermitente au fost resimţite în mai multe oraşe pakistaneze, inclusiv în cele situate în apropierea graniţei cu India, a anunţat Agenţia pentru gestionarea dezastrelor.

Nu au fost raportate imediat decese sau pagube materiale, însă situaţia era încă în proces de evaluare în regiunile îndepărtate, muntoase, de lângă graniţa cu Afganistan, a precizat agenţia pakistaneză.

Mişcările telurice i-au determinat pe numeroşi locuitori să iasă afară din casele şi magazinele din capitala Islamabad.

„A fost înfricoşător. Am simţit pământul cutremurându-se şi am fugit de la mine din birou”, a declarat Ajmal Khan, care lucrează pentru o companie de schimb.

Cutremurele sunt frecvente în regiune şi pot provoca pagube uriaşe.

Epicentrul seismului de vineri a fost în Afganistan-Tadjikistan, conform Institutului american de geofizică (USGS).

În octombrie 2015, un cutremur cu magnitudinea 7,5 a ucis peste 400 de persoane şi a lăsat alte câteva mii fără adăpost în Afganistan, Pakistan şi India.

În 2005, peste 70.000 de persoane au murit şi milioane au rămas fără adăpost în nordul Pakistanului şi în regiuni din Caşmir aflate sub control pakistanez, cea mai gravă tragedie care a lovit ţara.