Cutremur cu magnitudine 7.1 în Noua Zeelandă

Cutremur de 7,1 în zona unor insule situate lângă Noua Zeelandă. A fost emisă și o alertă de tsunami în zonă.

24 apr. 2023, 08:38
Cutremur cu magnitudine 7.1 în Noua Zeelandă
Unde ne adăpostim în caz de cutremur

Un cutremur cu magnitudinea 7.1 a avut loc, luni, în zona Insulelor Kermadec, în apropiere de Noua Zeelandă, a anunţat Institutul american de geofizică (USGS), potrivit Reuters. Seismul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri.

Cutremur în regiunea Vrancea joi seară. România face exerciţii pentru seisme cu magnitudine 8

Magnitudinea anunţată iniţiaal a fost 7.3, încă ulterior a fost revizuită la 7.1. Centrul de Avertizare pentru Tsunami din Pacific a declarat că riscul de tsunami cauzat de cutremurul din regiunea Insulelor Kermadec a trecut.

Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs vineri în nordul Mării Molucelor, în apropiere de Indonezia, a anunţat Centrul German pentru Geoştiinţe (GFZ), transmite Reuters.

România se cutremură din nou. Cinci cutremure au avut loc sâmbătă în țara noastră
Seismul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri, potrivit GFZ. Regiunea este afectată în mod regulat de cutremure şi erupţii vulcanice din cauza poziţiei sale pe aşa-numitul „Cerc de foc”.

Cutremure cu magnitudinea peste 6 grade pe scara Richter care au avut loc în 2023:

21 aprilie – Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs în nordul Mării Molucelor, în apropiere de Indonezia, la o adâncime de 10 kilometri.
14 aprilie – Un cutremur cu magnitudinea 7 s-a produs în largul coastelor nord-estice ale insulei indoneziene Java la ora 9:55 GMT, la o adâncime de 594 de kilometri sub fundul mării, la 96 de kilometri distanţă de oraşul costier Tuban. Agenţia indoneziană de meteorologie, climatologie şi geofizică (BMKG) a estimat magnitudinea la 6,6 şi o adâncime de 632 de kilometri. La rândul său, Centrul Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC), a indicat o magnitudine de 6,6 şi o adâncime de 592 de kilometri.
2 aprilie – Un cutremur puternic cu magnitudinea 7 a lovit nord-vestul Papua Noua Guinee, la 97 de kilometri de oraşul de coastă Wewak, la o adâncime de 62,6 kilometri.

21 martie – Un seism cu magnitudinea 6,5 s-a produs în nordul Afganistanului, fiind resimţit puternic şi în nordul Pakistanului vecin, la o adâncime de 194 kilometri, iar epicentrul său a fost localizat în lanţul muntos Hindukuş (Hindu Kush), lângă provincia Badakhshan, în nordul Afganistanului.
4 martie – Un seism cu magnitudinea 6,9 s-a produs în regiunea Insulele Kermadec din Noua Zeelandă, potrivit Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), la o adâncime de 152 de kilometri.
3 martie – Vanuatu, un stat insular din Pacific, a declarat stare de urgenţă, după ce a fost lovit simultan de un nou ciclon şi de un cutremur cu magnitudinea 6,5 grade pe scara Richter. Cutremurul a avut loc la ora 18:04 GMT, la zece kilometri adâncime în largul insulei Espiritu Santo şi la 82 de kilometri sud-vest de satul Port-Olry şi a fost urmat de o replică cu magnitudine de 5,4 grade pe scara Richter.

26 februarie – Un cutremur cu magnitudinea 6,2 s-a înregistrat în largul coastelor Papua Noua Guinee, la 29 de kilometri est-nord-est de oraşul Kandrian, la o adâncime de 38,2 kilometri, fără să fie lansată alertă de tsunami.
23 februarie – Un cutremur cu magnitudinea 6,8 grade pe scara Richter a lovit estul Tadjikistanului. Seismul a avut loc la o adâncime de aproximativ 20,5 kilometri.
20 februarie – Două seisme puternice (6,4 şi 5,8) au zguduit din nou nordul Siriei şi provincia turcă Hatay (sud), cea mai afectată de cutremurul din 6 februarie care a făcut peste 45.000 de morţi în cele două ţări. În Turcia au fost cel puţin trei morţi, iar opt persoane au fost rănite de prăbuşirea unor clădiri deja avariate. În Siria, 47 de persoane au fost rănite la Alep, prinse într-o mişcare de panică în timp ce încercau să fugă.
17 februarie – Un cutremur cu magnitudinea 6,4 s-a produs în insulele Tanimbar din Indonezia, în provincia Maluku, la o adâncime de 97 de kilometri.
16 februarie – Un cutremur cu magnitudinea 6,1 s-a produs la ora 19:00 GMT, în Filipine, în largul insulei Masbate din centrul arhipelagului, la o adâncime de 20 kilometri, fără a fi raportate imediat victime sau pagube majore.
15 februarie – Un cutremur cu magnitudinea 6,1 s-a produs la ora 19:00 GMT, în centrul Filipinelor, în largul insulei Masbate, la o adâncime de 20 kilometri. Nu a existat nicio alertă de tsunami.
6 februarie – Un cutremur cu magnitudinea 7,8 a lovit sudul Turciei, în apropiere de oraşul Gaziantep. Seismul a avut loc la ora locală 04.17 (01.17 GMT), la o adâncime de aproximativ 17,9 kilometri. Un alt cutremur cu magnitudinea 6,7 s-a produs în centrul Turciei la orele 04.28 (01.28 GMT), la o adâncime de 9,9 kilometri, potrivit USGS. Peste 50.000 de persoane au murit în Turcia şi Siria, potrivit unui bilanţ revizuit la sfârşitul lunii februarie. În Siria, numărul morţilor a ajuns la 5.951. Acestea au fost cele mai puternice cutremure care au lovit Turcia şi Siria în aproape un secol. În Turcia a fost decretat doliu naţional timp de şapte zile.
1 februarie – Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs pe insula Mindanao din Filipine.

30 ianuarie – Un seism cu magnitudinea 6,1 s-a produs în Regiunea Autonomă Xinjiang-Uigură din nord-vestul Chinei. Epicentrul seismului a fost situat într-o zonă nepopulată, la o distanţă de circa 105 kilometri de cel mai apropiat oraş, Alaer.
26 ianuarie – Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs în largul Insulelor Kermadec, un arhipelag situat în nordul Noii Zeelande, fără ca autorităţile să raporteze pagube materiale ori victime sau să emită o alertă de tsunami.
18 ianuarie – Un cutremur puternic cu magnitudinea 7 s-a produs în largul provinciei indoneziene Sulawesi de Nord, dar nu a existat vreun risc de tsunami. Epicentrul cutremurului a fost localizat la o adâncime de 64 de kilometri, la 141 kilometri sud-est de oraşul Melonguane şi a fost resimţit şi în Insulele Moluce.
9 ianuarie – Un cutremur cu magnitudinea 7,7 s-a produs în regiunea Tanimbar din Indonesia, la o adâncime de 97 de kilometri.