Cutremur cu magnitudine 7.5 de Anul Nou. A fost emisă alertă de tsunami VIDEO

Alertă de tsunami a fost emisă luni, în Japonia, după ce un cutremur de 5,7 şi un al doilea de 7,5 au fost înregistrate în Japonia de către centrul meteorologic japonez.

01 ian. 2024, 10:14
Cutremur cu magnitudine 7.5 de Anul Nou. A fost emisă alertă de tsunami VIDEO

UPDATE: Alte cutremure s-au produs cu puţin timp înainte sau imediat după, pe aceeaşi peninsulă: primul de magnitudine 5,7 la ora locală 16.06, în interiorul ţării, altul de magnitudine 6,1 la ora 16.18, apoi alte trei cutremure cu magnitudini între 4,5 şi 4,8 până la ora locală 16.32.

Valuri tsunami au lovit coasta Japoniei, luni, după cutremurul cu magnitudinea de 7,6! Momentul în care valurile uriașe ajung la țărm, în orașul Suzu din prefectura Ishikawa, a fost surprins în imagini video de către localnici. Un val tsunami a ajuns şi în Coreea de Sud.

UPDATE Cutremur în Japonia. Compania Hokuriku Electric Power a declarat că verifică eventuale probleme apărute la centralele sale nucleare, conform NHK. Intensitatea seismului a fost revizuită în urcare, după ce iniţial a fost anunţată magnitudinea preliminară 7,4.

Serviciul seismologic al Statelor Unite (USGS) a anunţat o magnitudine de 7,4, potrivit AFP Clădirile au început să se balanseze în zona din jurul capitalei Tokyo, conform agenţiei DPA. În această regiune nu au fost raportate pagube sau victime la scurt timp după producerea cutremurului.

Japonia este una dintre ţările cele mai expuse riscurilor seismice din lume.

Cutremur mare de Anul Nou. Japonia a emis o alertă de tsunami valabilă pentru regiunile de coastă din nordul țării, după ce un seism cu magnitudinea 7,5 a zguduit luni prefectura Ishikawa, relatează Independent.

Cutremur cu magnitudinea 5,9, în penultima zi din an. Unde a avut loc seismul

Vizate de alerta de tsunami sunt regiunile de coastă din prefecturile Ishikawa, Niigata și Toyama, potrivit Agenției Meteorologice din Japonia.

Cei care locuiesc în zonele de coastă au fost îndemnați să își părăsească locuințele, întrucât se așteaptă ca valuri de până la 5 metri să lovească țărmul, a anunțat postul public de televiziune NHK.

„Toţi locuitorii ar trebui să evacueze imediat şi să se îndrepte către altitudini mai mari”, a anunţat postul naţional de televiziune NHK, după ce cutremurul a lovit Peninsula Noto din prefectura Ishikawa, în jurul orei locale 16:10 (07:10 GMT), conform AFP.

Un tsunami de până la 5 metri înălţime ar putea lovi Peninsula Noto din în prefectura Ishikawa, potrivit agenţiei meteorologice.

Valuri de peste 1 metru înălţime au lovit coasta oraşului Wajima din regiunea Ishikawa, a raportat postul NHK.

Tragedie în noaptea de Revelion în Iași! Un vatman a murit în timp ce se afla la cârma tramvaiului

Indonezia, lovită de un cutremur cu magnitudinea de 6,3 pe scara Richter
Un seism cu magnitudinea 6,3 s-a produs duminică în provincia indoneziană Papua, a anunţat Centrul Seismologic European-Mediteranean (EMSC), relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Cutremurul s-a produs la o adâncime de 39 km (24,23 mile), a precizat EMSC, care evaluase anterior cutremurul la o magnitudine 6,2, şi o adâncime de 46 km (28,58 mile).

Sistemul de avertizare pentru tsunami al SUA a transmis că nu există în prezent niciun pericol după cutremur. Sâmbătă a avut loc în ocean un alt cutremur cu magnitudinea de 5,9, în zona de nord-est a insulei indoneziene Sumatra, una dintre cele mai populate din ţară, fără ca autorităţile să raporteze vreo pagubă sau victime, notează EFE.

Indonezia este situată pe aşa-numitul Inel de Foc al Pacificului, o zonă cu o activitate seismică şi vulcanică intensă în care se înregistrează aproximativ 7.000 de cutremure anual, majoritatea moderate.

În decembrie 2004, un cutremur puternic în nordul insulei indoneziene Sumatra a cauzat un tsunami care a dus peste 226.000 de morţi în 12 ţări care se învecinează cu Oceanul Indian, aminteşte EFE.

Situată pe Cercul de Foc al Pacificului, Japonia este una dintre ţările din lume în care cutremurele sunt cele mai frecvente. Ca urmare, arhipelagul aplică standarde de construcţie extrem de stricte, astfel încât clădirile sunt în general capabile să reziste la cutremure puternice, iar locuitorii sunt obişnuiţi cu acest tip de situaţie, pentru care se pregătesc în mod regulat. Însă Japonia este bântuită de amintirea teribilului cutremur cu magnitudinea 9,0 urmat de un tsunami uriaş din martie 2011, pe coasta de nord-est a ţării, un dezastru care s-a soldat cu aproximativ 20.000 de morţi şi dispăruţi. Acest dezastru a dus, de asemenea, la accidentul nuclear de la Fukushima, cel mai grav de la accidentul de la Cernobîl din 1986.