Cutremur cu magnitudine 7 în Noua Caledonie

Numărul cutremurelor cu magnitudini foarte mari s-a înmulţit o dată cu venirea toamnei, tot mai multe seisme cu magnitudine însemnate fiind înregistrate pe glob.

14 sept. 2022, 15:42
Cutremur cu magnitudine 7 în Noua Caledonie

Un cutremur de magnitudine 7.0 s-a produs miercuri în Oceanul Pacific la sud-est de Insulele Loialităţii, Noua Caledonie, transmite Reuters care citează o informare publicată de German Research Center for Geosciences (GFZ).

Seismul s-a produs la adâncimea de 141 km, conform GFZ. Nu a existat un risc de producere a unui tsunami după acest cutremur, conform sistemului american de avertizare în caz de tsunami.

Un nou cutremur cu magnitudine peste 4 în Vrancea. Ce spune Mărmureanu despre marele cutremur

România a fost zguduită de un cutremur

În țara noastră sunt des cutremure, astfel că un nou cutremur a fost resimțit, marţi dimineață. Ce magnitudine a înregistrat seismul. Astfel, pe 13 septembrie 2022, s-a produs un cutremur în zona seismică Vrancea, județul Buzău. Seismul a fost resimțit la ora 5:50 (ora României) și la adâncimea de 146 kilometri. Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, acesta a fost unul de adâncime, cu o magnitudine de 4,2 pe scara Ritcher.

Bilanţul unui seism violent care s-a produs duminică în Papua Noua Guinee a crescut luni la şapte morţi şi s-ar putea agrava pe măsură ce salvatorii ajung la victimele din comunităţile izolate, afectate de alunecări de teren, informează AFP.

Potrivit comisarului de poliţie David Manning, victimele cutremurului cu magnitudinea 7,6 au fost găsite în partea centrală şi de nord a ţării, unde gospodăriile şi infrastructura sunt grav avariate.

Trei mineri au decedat după ce au fost îngropaţi în urma unei alunecări de teren în localitatea Wau, iar alte patru persoane au murit în provinciile Morobe şi Madang, a spus el.

Cutremurul s-a produs la o adâncime de 61 de kilometri, la o distanţă de aproximativ 67 de kilometri de oraşul Kainantu, potrivit Institutul american de geofizica (USGS).

INFP: Cutremur cu magnitudine 5.3, urmat de o replică de peste 5!
Seismul a declanşat o serie de alunecări de teren mortale. Terenul din regiune este accidentat, iar zonele cele mai afectate nu sunt accesibile cu maşina, a declarat Valachie Quagliata, secretar general al Societăţii de Cruce Roşie din Papua Noua Guinee.

Companii aeriene mici şi organizaţii de misionari au ajutat la transportul aerian a unora dintre victimele din junglă. Potrivit echipei ONU pentru managementul dezastrelor, în urma operaţiunilor aeriene de recunoaştere efectuate de Mission Aviation Fellowship au fost constatate „alunecări de teren vizibile în zona Nankina, cu unele alunecări de teren încă active”.

Cutremurul a afectat hidrocentrala Ramu „ceea ce a dus la avarierea totală a sistemului” în trei provincii, potrivit unei evaluări ONU. Un cablu submarin care leagă capitala regională Madang de Port Moresby a fost, de asemenea, avariat în urma cutremurului, la fel ca şi o legătură între Madang şi Sydney.

Drumul principal din regiune, care conectează mai multe oraşe importante, a fost parţial deteriorat. Cu toate acestea, aeroporturile regionale au rămas deschise şi nu au fost raportate pagube, potrivit ONU.

Premierul James Marape le-a cerut locuitorilor să rămână precauţi după cutremurul „masiv”, dar a declarat că impactul acestuia ar trebui să fie mai mic decât cel al seismului cu magnitudinea 7,5 din februarie 2018, care a ucis cel puţin 125 de persoane.

Cutremurele sunt frecvente în Papua Noua Guinee, ţară situată pe ”Cercul de Foc” din Oceanul Pacific, o regiune caracterizată printr-o activitate seismică intensă.