Cutremur cu magnitudine 7,2 în Japonia. A fost emisă alertă de tsunami

Un cutremur cu magnitudinea 7,2 pe scara Richter s-a produs sâmbătă în apropiere de coasta de nord-est a Japoniei. Autorităţile japoneze au transmis un avertisment de tsunami, scrie AFP. Cutremurul vine la 10 azi de la cel mai mare seism care a lovit Japonia cu magnitudinea 9. Atunci, cutremurul a provocat un tsunami de până la 40 de metri, a ucis aproape 18 mii de oameni și a distrus centrala nucleară de la Fukushima, unde a explodat un reactor.

20 mart. 2021, 14:08
Cutremur cu magnitudine 7,2 în Japonia. A fost emisă alertă de tsunami

Cutremurul cu magnitudinea 7,2 pe scara Richter a fost resimţit şi în capitala Tokyo. Epicentrul seismului produs în regiune la ora locală 18:09 (09:09 GMT) a fost localizat în largul Miyagi. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 60 de km în Oceanul Pacific, a anunţat Agenţia de Meteorologie din Japonia.

Agenţia de Meteorologie din Japonia (JMA) a emis un avertisment în legătură cu producerea unui tsunami de 1 metru înălţime în prefectura Miyagi. Un prim val tsunami de aproximativ un metru a lovit deja ţărmul în oraşul Ishinomaki, a anunţat postul public NHK.

Pentru moment nu există informaţii privind posibile victime sau pagube materiale.

Localnicii au fost sfătuiți să găsească adăpost departe de țărm.

Tokyo Electric Power a anunţat că verifică starea centralei Fukushima, distrusă de cutremurul din martie 2011 ce a provocat un accident nuclear şi evacuări în masă.

O parte a prefecturii Miyagi a fost afectată de întreruperi de electricitate, circa 200 de locuinţe rămânând fără curent electric, a anunţat Tohoku Electric Power.

În 2011, un cutremur cu magnitudinea 9 a provocat un tsunami de până la 40 de metri, a ucis aproape 18.000 de oameni și a distrus centrala nucleară de la Fukushima, unde a explodat un reactor.