Cutremur cu magnitudine aproape 4 în Grecia la doar 10 km adâncime

Zona Balcanilor continuă să fie lovită de cutremure în lanţ. Albania a ajuns la sute de replici ale seismului devastator, dar cutremure au fost înregistrate în aproape toate ţările din Balcani. Vineri seară a fost rândul Greciei să fie zguduită de un cutremur.

29 nov. 2019, 21:14
Cutremur cu magnitudine aproape 4 în Grecia la doar 10 km adâncime

În ziua de 29 Noiembrie 2019 la ora 22:46:38 (ora locală a României) s-a produs în GREECE un cutremur cu magnitudinea ml 3.9, la adâncimea de 11km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 103km N de Patra, 182km S de Thessaloniki, 183km NV de Piraeus, 185km NV de Atena.

Balcanii se confruntă cu o puternică activitate seismică din cauza mişcării plăcilor tectonice africană şi eurasiatică, dar şi ale microplăcii adriatice.

Cel puţin 49 de persoane au murit, iar alte peste 5.000 au rămas fără locuinţe în violentul cutremur care a lovit Albania la începutul săptămânii, potrivit unui bilanţ prezentat vineri de către premierul Edi Rama, relatează AFP. 

Descoperire înfiorătoare a militarilor români sub dărâmăturile din Albania: „Au fost găsiţi îmbrăţişaţi” 

Seismul de magnitudinea 6,4 – cel mai puternic în această regiune a micii ţări din Blacani de aproape un secol – a avut loc marţi, înainte de zori, în timp ce oamenii dormeau. Clădiri întregi s-au surpat şi au prins oameni sub munţi de moloz.

Oraşele Durres, o localitate turistică cu 400.000 de locuitori pe coasta Mării Adriatice, şi Thumane, la nord de Tirana, au fost cele mai afectate.

După ce au muncit fără încetare timp de peste trei zile, echope de salvatori urmează să-şi concentreze căutările doar în două locuri sinistrate la Durres.

Autorităţie estimează că nu mai există dispăruţi în alte zone afectate.

Bilanţul a crescut la 49 de morţi după descoperirea unor noi corpuri joi seara, iar catastrofa s-a soldat cu peste 750 de răniţi a anunţat premierul albanez. Între morţi se află inclusiv familii întregi.